Samordningen tar form efter övertagandet

Samordningen mellan Fazer Bageri och Lantmännen Färskbröd är i full gång. Ett nytt koncernfack håller på att bildas. Överläggningar pågår mellan Livs och Unionen om vem som ska organisera de säljande chaufförerna.

[Ur nummer: 02/2009] I region syd är den gemensamma distributionen redan igång. Två chaufförer, en från gamla Fazer och en från gamla Lantmännen, sitter i varje bil och tillsammans distribuerar de hela order.
– Sortimentet består av det bästa från de två bageriföretagen, säger Bengt Lawesson, Livs klubbordförande på bageriet i Lund, som är positiv till utvecklingen.
Chaufförer går in i butikerna och ser vad som fattas i hyllorna och fyller på direkt från flaket. Det blir mindre spill på det sättet. Distributionen finns kvar inom bageriföretaget. Det är ett nytt ordersystem och nya handdatorer.
– Vi har länge velat att distributionen skulle skötas på det här sättet. Det är på samma sätt som konkurrenterna jobbar på, säger Bengt Lawesson.
Livs förbundsombudsman Thomas Henriksson har samlat klubbordförandena inom Fazers Bageri för att bilda ett koncernfack. Det omfattar Fazers två bagerier plus Lantmännens Färsk?bröds tre bagerier i Eskilstuna, Lund och Umeå.