[Ur nummer: 02/2009] En film om två iranska kvinnor i exil: Farah Pahlavi, ex-drottning av Iran; Nahid Persson Sarvestani, ex-kommunist. Nahid Persson Sarvestani får idén till filmen då hon för att få lämna Teheran vid ett besök tvingats lova att hon aldrig mer ska göra en film om Iran. Hon uppvaktar ex-drottningen med brev, mejl och fax. Ingenting händer. Men en dag långt om länge så ringer Farah Diba.
Deras möten och samtal, som interfolieras av arkivfilmer, spänner över två års tid. Till en början är båda misstänksamma och de tvivlar på den andras avsikter. Har Nahid en dold agenda, undrar Farah Diba? Varför har hon inte talat om att hon inte bara är en hyllad dokumentärfilmare utan också före detta kommunist, och som tonåring aktivist i kampen mot shahen? Hur ska ex-drottningen våga lita på en sådan? Nahid Persson Sarvestani har å sin sida lika många tvivel. Framför allt: Kan hon moraliskt försvara en film om hustrun till shahen som lät tortera oppositionen, som vägrade införa reformer och därmed beredde marken för ayatollornas teokratiska revolution? Blir det en propagandafilm som kan användas av monarkister? Kan islamisterna, som lät hänga Nahids bror, använda den?
Nahid Persson behöver inte vara orolig, inte Farah Diba heller. Båda två har ju, utifrån vitt skilda utgångspunkter och på helt olika nivåer, varit brickor i ett storpolitiskt spel. Och trots enorma skillnader i bakgrund och ideologi, och livsvillkor, lyckas de båda föra en vital dialog om livet, politiken, historien och framtiden.
De rör sig över ett såväl personligt som allmängiltigt plan och bekräftar att det personliga är politiskt. Det är en lågmäld och oupphörligt intressant film där Iran och det iranska folkets öde hela tiden är närvarande.
Filmtitel: Drottningen och jag
Regi: Nahid Persson Sarvestani
Medv: Farah Pahlavi, Nahid Persson Sarvestani med flera