[Ur nummer: 04/2009] Boktitel: Det lömska nätet
Författare: Helen Tursten
Förlag: Piratförlaget
Det bästa med de sex Helen Tursten-deckare som finns som film på dvd är signaturmelodin. Och förstås Angela Kovács som poliskvinnan Irene Huss. Det är också Kovács man ser på sin inre film under läsningen av Turstens Det lömska nätet, som nu också finns som talbok men förhoppningsvis aldrig blir film.
Nätet ifråga är förstås internet, där fula gubbar lurar frustrerade tonårsflickor att blotta sig lite för mycket.
En sådan fulgubbe visar sig vara en förslagen flickmördare med seriemord på agendan. Huss och kollegerna på våldsroteln kämpar hårt mot klockan, men haffar förstås galningen till slut.
Det är riktigt rafflande. Dessutom diskuteras tonåringar och nätsäkerhet utan moraliserande.
Ett annat sorts nätverk, från en tid långt innan datorerna kopplade upp oss mot varandra, förekommer också i en intrikat parallell mordutredning. Offren är två: en man som sköts för 65 år sedan och dennes son som sköts med samma vapen fyrtio år senare eller tjugofem år före flickmorden som Huss utreder. Intrigen är spännande.