[Ur nummer: 04/2009] Boktitel: Bönbok för en vän
Farfattare: Joan Didion
Förlag: Atlas
Didion återvänder ständigt till samma typ av kvinna i den svit på fem böcker som inledde hennes författarskap. Det skriver Marie Peterson i efterordet på Bönbok för en vän som nu finns i nyöversättning av Britta Dahlmann.
I denna bok handlar det om fyrtioåriga Charlotte Douglas, som lever i den fiktiva, centralamerikanska diktaturen Boca Grande. Vi ser henne genom berättaren Grace Strasser-Mendanas ögon, änka till landets president.
Redan på allra första sidan sammanfattas Charlottes liv. Yttre fakta ringas in, rationellt uppstaplade. Men mysteriet kring henne kvarstår. Hon verkar först irriterande, ologisk, svag. Snart uppenbarar sig dock en oändligt stark vilja, en vägran att leva som andra kräver. I ett Baader-Meinhoff-inspirerat terrordåd förlorar hon sin dotter. Det bryter långsamt ned henne.
Joan Didion mejslar ut detta kvinnoporträtt med den skarpsint strama stil hon behärskar så väl. Jag tror det är kontrasterna som får texten att vibrera så. Känslan fångas in i nyktra, konkreta betraktelser. Det gör dem plötsliga, som slag i magen.