[Ur nummer: 04/2009] Filmtitel: Slumdog millionaire
Regi: Danny Boyle
Skådespelare: Dev Patel, Freida Pinto med flera
Vem vill inte bli miljonär? När villkoret är att i en het tv-studio svara på frågor inför miljoner åskådare, tvekar ändå de flesta. Risken att göra bort sig är ju monumental. Unge Jamal, springpojke på ett call center i Bombay, bangar dock inte. Han hoppas att hans stora barndomskärlek, som han räddat från ett grymt öde men sedan förlorat ur sikte, ska se honom i teve och därigenom hitta honom. Jamal gör inte heller bort sig. Genom ödets nyck kan han nämligen alla svar men blir därför misstänkt för fusk och tagen i polisförhör. Hur det går? Jaa, det är ju en må-bra-film …
Slumdog millionaire är skickligt gjord såväl berättartekniskt som visuellt. Det är full fart, och romantiskt och sorgligt.
Filmen har fått kritik för att inte tillräckligt medvetet skildra det indiska klassamhället och för att idyllisera misären.
Jag håller inte med. Det den gör är att, med fräckt publiktilltal, nerv och humor samt utnyttjande av alla tänkbara melodramatiska schabloner, visa att tro, hopp och