[Ur nummer: 05/2009] En perfekt film för alla som gillar konspirationsteorier, misstror politiker och journalister.
Russel Crowe, mest känd från Gladiator, spelar halvsluskig cynisk grävande journalist. Han och kollegerna på en Washington-tidning, styrd med hjärnhand av en lika cynisk redaktör i gestalt av
Helen Mirren, utreder en serie mord som i förstone inte
verkar ha med varandra att göra. De visar sig dock ha kopplingar till såväl den politiska makteliten som krigsindustrin.
Det hela kompliceras av att journalistens ungdomskamrat, en uppåtgående kongressledamot som spelas av Ben Affleck, är inblandad.
Frågan är bara hur, och varför. Det uttömmande svaret ges först i filmens allra sista minuter, som emellertid inte utgör storyns höjdpunkt.
Men annars är filmen spännande redan från start. Inte minst för att konspirations?tanken är intressant, liksom korruptionstemat.
Här skildras inte bara korruption och nepotism inom politiken utan även det beroende som finns mellan politiker och media, och som kan äventyra den senares frihet och trovärdighet.
State of Play är som helhet en sevärd och överlag välgjord thriller, som trots att rollfigurerna är klichéer dessutom skildrar moraliska dilemman och journalistiskt hantverk tämligen trovärdigt.

Filmtitel: State of Play
Regi: Kevin McDonald
Skådespelare: Russel Crowe, Ben Affleck med flera.