60 arbetare mister jobben i Linköping

McDonald’s hamburgare har tillverkats av Esca Foods i Linköping. Där har smeten blandats, stansats och djupfrysts och sedan distribuerats till Sveriges och Finlands alla McDonaldsrestauranger.

[Ur nummer: 05/2009] Ägandet har delats mellan det USA-baserade OSI-Group och svenska Scan AB som är ett dotterbolag till finska HK Scan. Under senare år har Scan lagt delar av sin egen färs- och schnitzelproduktion i Esca-anläggningen.
Nu ska denna läggas ner. Cirka 60 livsmedelsarbetare förlorar jobbet. Produktionen kommer att flyttas till Scan ABs anläggning i Skara, där det ska nyinvesteras och rekryteras.
– Vi var helt oförberedda på det här, säger Per Nyringer, Livs-klubbens ordförande i Linköping. Vi ska inleda förhandlingar med företaget i nästa vecka.
I Skara finns tomma lokaler som kan tas i bruk. Flytten ska ske etappvis under året och beräknas vara klar i november. Scans ledning säger att ”overheadkostnaderna” blir lägre om all produktion samlas på ett ställe.
Vad som kommer att hända med Escas lokaler i Linköping är oklart.
Per Nyringer säger att klubben håller på att titta på olika omställningsföretag som kan vara aktuella att anlita för dem som blir uppsagda. Han bor själv mittemot arbetsförmedlingen och känner sig inte direkt upplyft av det han ser varje morgon. Det är mycket folk som går dit.