[Ur nummer: 05/2009] Milko har gjort vad man själv kallar ett ”historiskt handslag mellan föreningen, handeln och konsumenterna”. För att förbättra villkoren för mjölkbönderna och bevara det öppna landskapet har man kommit överens med handeln om att höja mjölkpriset med en krona i butikerna.
Prishöjningen ska gå oavkortat tillbaka till mjölkbönderna i hemlandskapet, Värmland.
– Jag tycker att det är positivt, säger Jan Bergergård, Livs klubbordförande på Milko i Karlstad. Vi behöver mer närproducerad mat. Det har varit för billigt att transportera och det har inte varit bra för miljön.
För mejeriarbetarna innebär satsningen på lokal råvara merarbete.
– Vi blir tvungna att lägga om linjerna och skilja ut den värmländska mjölken från den som kommer från Närke och Dalsland. Jag tror ändå att det är bra, eftersom konsumenterna vill stödja det lokala.
* Gör du det själv?
– Ja, det gör jag. Jag försöker så långt det går köpa lokala produkter. Det gör jag för jobbens skull. Milko har också ett bra samarbete med Konsum Värmland som satsar på det närproducerade, säger Jan Bergergård.
Men att det ska bli en hel krona tillbaka till bönderna stämmer inte riktigt. Enligt Jan Bergergård gäller det bara K-mjölk som är från landskapet.
För andra produkter som ost och fil blir det 30 öre. Mejeriet i Karlstad har dragit igång osttillverkningen igen.
I första omgången var det legotillverkning till Falköpings mejeri, men nu är det också i egen regi. Totalt med timanställda inräknade jobbar drygt 120 personer på mejeriet.