[Ur nummer: 06/2009] Mot slutet av 60-talet och under 70-talet utvecklades begreppet ”dokumentär” och tilläts bli mer komplicerat och subjektivt. Den här nya tvisten av det dokumentära visas upp i en stor utställning med drygt 300 fotografier. Det är en fantastisk samling som den fotointresserade inte får missa.
Här kan man se Christer Strömholms bilder från Hiroshima, Larry Clarks kopulerande och påtända ungdomar för att nämna några välkända namn. Framförallt kan man se Anders Petersens bilder från Hamburg.
Anders Petersen var under 70-talet en socialt engagerad fotograf som jobbade mycket för fackförbundspressen. I Mål & Medels fotoarkiv finns till exempel fina stämningsbilder från Schumachers bageri i Stockholm. Det häftiga med dem är att de sticker ut. Man stannar upp. Man ser att det här är Anders Petersens bilder av sig själv, ett slags svårmod som han verkade ha delat med bageriarbetarna vid linjerna och i fikarummen.

Utställning: Åter till verkligheten
Plats: Moderna Museet
Tid: 9 maj – 20 sept 2009