Företag utanför Almegas lista fifflade med f-skatt

Livs kräver att Ugglarps slakteri i Trelleborg och Hörby slutar anlita två bemanningsföretag som inte är auktoriserade av arbetsgivarorganisationen.

[Ur nummer: 07/2009] De två företagen – JRT Literal och Pecol – har uteslutits från Almegas lista över auktoriserade bemanningsföretag.
De kan därmed inte längre betraktas som seriösa.

Ska anställas
– Vi har länge hävdat att det handlat om jobbförmedling av personer med f-skattesedel och inte om inhyrning. Nu har vi fått det bekräftat, säger Livs lokalombudsman Christel Niby.
Livs accepterar inte f-skattare i produktionen. De betraktas som arbetstagare och ska följaktligen anställas. Det handlar om sammanlagt 56 personer. Det är styckare från Polen och Litauen.
Förhandlingar mellan Livs och Ugglarps pågår.
– Vi ser helst att styckarna direktanställs, säger Christel Niby. Om det inte görs måste vi komma fram till ett slutdatum för när de ska vara borta från arbetsplatserna.
Michael Bengtsson, vice ordförande i Livs arbetsplatsklubb på Ugglarps i Trelleborg, är glad över att det nu kan bli ordning och reda, men konstaterar samtidigt att det handlar om att sätta en rimlig tidsfrist för när de ska vara borta så att produktionen inte stannar.
– Om inhyrda tas in ska det vara från bemanningsföretag som godkänts av arbetsgivarorganisationen. Det är ju omöjligt för oss att veta om de verkligen får rätt lön. Det får ju inte vara så att en jobbförmedlare tar hälften, säger han.

Gäller KLS i Kalmar
Christel Niby säger att det inte bara är i Hörby och Trelleborg som de oseriösa bemanningsföretagen anlitats utan också på KLS i Kalmar. Samtliga företag är ägda av danska fläskjätten Danish Crown.