Överenskommelse klar med tjänstemannafack

Säljande chaufförer som kör ut varor ska i fortsättningen tillhöra Livs. Det är följden av en överenskommelse mellan Livs och tjänstemannaförbundet Unionen.

[Ur nummer: 07/2009] – Vi har haft en del tvister om gränsdragningar mellan förbunden. Nu har vi löst dem. Det är alltid ett givande och tagande, konstaterar Thomas Henriksson, branschombudsman för bageri på Livs.
Han tycker att det är bra att man kommit överens. Senaste överenskommelsen mellan de två förbunden gjordes 1983. Den träffades med dåvarande Sif som numera ombildats till Unionen.

Rena säljare till Unionen
Överenskommelsen innebär att chaufförer som kör ut varor som merchandisers och butiksplockare ska tillhöra Livs, medan säljare som genomför kundbesök och endast säljer ska tillhöra Unionen.
Anställda i laboratorier och ambulerande tekniker som servar maskiner hos kund ska också tillhöra Unionen. Däremot ska tekniker som arbetar inom företagets lokaler tillhöra Livs.
– Det här är inte frågan om några stora grupper. De har ibland tillhört oss och ibland Unionen. Nu får vi en konsekvent lösning, säger Thomas Henriksson.
* Är det inte tråkigt att en arbetsuppgift som innebär utveckling i jobbet försvinner bort från Livs?
– Jo, det är det, men vi får samtidigt se till helheten. Det är inte bra när personer som gör samma jobb går på olika avtal.

Succesivt byte
Förbunden kommer nu att successivt arbeta för att få befattningarna på de berörda företagen att tillhöra rätt kollektivavtalsområde. Den 1 april 2010 träder den nya kollektivavtalsrätten i kraft. Berörda medlemmar ska så snart som möjligt byta förbund. Det gäller till exempel de två stora bageriföretagen Pågen och Fazer bageri.
– Det är naturligtvis så att inte alla individer kan gilla en förändring, men det kan inte hjälpas. Den måste ändå genomföras, säger Thomas Henriksson.