Elin Swedenmark tipsar om kulturarrangemang runt om i landet

Teater i det gröna och stämningsfull sång under ljumma kvällar. Eller varför inte tankeväckande utställningar om det regnar? Sommaren är full av kulturupplevelser att njuta av. Vi har valt några av de härligaste.
Sommaren är den perfekta tiden för teater i det gröna.

[Ur nummer: 07/2009] * En av de vackraste sommarscenerna finns på Gotland, hos Romateatern. I år firar de 20-årsjubileum, med ännu en Shakespeare-uppsättning i klosterruinen. Den här gången är det förväxlingskomedin Som ni vill ha det som bjuds, fram till den 15 augusti.
Se datum på www.romateatern.se
* I Sunne blir det istället finskt nationalepos i det fria. Regissören Leif Stinnerbom tar sig an Kalevala, ett mustigt äventyr med en rad mytologiska karaktärer. Mycket musik och effektfulla kostymer kommer det att bli i Västanås tappning. Spelas fram till den 23 augusti,www.vastanateater.se.
* För de små satsar Folkets hus och Parker på Hujeda mej va många sånger, Astrid Lindgrens visor i tolkning av bland andra Linus Wahlgren. Se ort och datum på www.fhp.nu.
* Den som befinner sig i Stockholm under sommarmånaderna har ett rikt kulturutbud att välja på – alldeles gratis. Parkteatern ger sammanlagt 104 föreställningar på 21 platser runt om i staden. Det blir mer finstämd teater, som Marguerite Duras kärleks?historia Älskaren, 10-12 juli. Men också fartfyllda shower, bland annat med Cirkus Cirkör. De utlovar trampoliner, 400 pingisbollar och akrobatiska konster, i föreställningen Rökt. Den spelas tio gånger mellan 29 juli och 9 augusti.
* Missa inte heller dansmånaden, då Cullbergbaletten uppträder med scener ur den kritikerrosade Position of Elsewhere, 22 och 23 augusti. Kungliga baletten visar också ett stycke av Mats Ek den 29e augusti. Alla som är intresserade av streetdance kan dessutom se fram emot 11 och 12 augusti då Vitabergsparken i Stockholm intas av unga b-boys och b-girls från hela världen.
Se www.stadsteatern.stockholm.se.
* En av Sveriges äldsta festivaler 40-årsjubileum: Musik vid Siljan har över 60 olika programpunkter att välja på, med allt från jazz till klassisk musik, opera och visor. Mikael Wiehe står på scen, och en kör som sjunger det bästa från Georg Riedels klassiska Astrid Lindgren-låtar. Till höjdpunkterna hör annars Helen Sjöholm, som avslutar festivalen tillsammans med Benny Anderssons Orkester och Tommy Körberg. Festivalen pågår mellan 4-11 juli.
Se www.musikvidsiljan.se
* En mäktig sångkväll lär det också bli i Borgholms slottsruin, den 13 juli. Då bjuder den nybildade Ölandsoperan på klassiker av bland annat Puccini, Wagner, Verdi och Mozart. Orionteaterns Stina Oscarson står för regin.
Se www.olandsoperan.se
* Opera med naturlig akustik blir det också i Dalhalla, där Mozarts Trollflöjten sätts upp i ett enormt nedlagt kalkbrott. Regi står Stein Winge för. 7-8 och 14-15 augusti.
Se www.dalhalla.se
* Det svenska sommarvädret är som vi alla vet inte helt pålitligt. Men regnar det kan ett besök på museum vara helt perfekt. Passa till exempel på att se Sjöhistoriska museets utställning om Titanic som invigdes i sommar, den största som visats i Norden. Där handlar det om människorna i katastrofen, vi får läsa deras brev och ta del av vittnesmål från överlevande. Visas i Båthall 1 vid Vasamuseet, fram tills den 1 november.
* Missa inte heller Warhol80 som turnerar med Folkets Hus till olika delar av landet i sommar. Där ställs 30 av konstnären Andy Warhols skivomslag ut, bland annat det till Rolling Stones ”Sticky fingers”. Se ort och datum på www.fhp.nu.
* Passa också på att kika på Nordiska museets utställning Proggens affischer, som visar 170 härligt fantasifulla och färggranna originalaffischer från alternativrörelsen. Utställningen Fair Fashion, som pågår fram till den 23 augusti på samma museum, är också en nyttig påminnelse om att världen påverkas av din shopping.
* Sist men absolut inte minst är Världskulturmuseet i Göteborg ett hett tips. Där utforskas Bollywoodkulturen i en utställning. Men det finns också en mängd aktiviteter att delta i, som gerillastickning, skratt-terapi och salsanätter. Under Way Out West den 13, 14 och 15 augusti blir museet dessutom klubbarena för den populära musikfestivalen. Se program på www.varldskulturmuseet.se