– För att bygga upp en kompetensutvecklingsfond avstår alla kollektivanställda på Swedish Match i Göteborg en del av löneökningen, 6 öre i timmen, mot att företaget bidrar med det dubbla, säger Fredrik Ståhle, vice ordförande i Livs-klubben.

[Ur nummer: 07/2009] Det var klubbstyrelsen som satt och funderade inför den lokala löneförhandlingen.
– Vi såg hur krisen slog till med full kraft mot verkstadsindustrin i Göteborg. Alla känner vi någon som blivit varslad eller redan uppsagd. Vi tänkte att det bästa för oss och våra medlemmar måste vara att se till att vi har kunskaper innan det kommer något varsel. Nu går snusfabriken bra så det finns inget som tyder på det, men man vet inte. Dessutom har vi en massa kunskaper som vi inte har papper på. I jobbet använder vi matte och även engelska. Det är bra att ha betyg på det. När man söker jobb är det arbetslivserfarenhet och utbildning som räknas, säger Fredrik Ståhle.
Att avstå en lönehöjning är ändå kontroversiellt. Klubbstyrelsen var därför mycket noggrann med att förankra uppgörelsen. Man hade överläggningar med alla förtroendevalda, inklusive skyddsombuden. Och slutsatsen var att de flesta var positiva.
Det gällde också motparten, företagsledningen, som ser värdet i att personalen utbildar sig, och var beredd att skjuta till en summa på 12 öre per anställd och timme.
– Tanken är att vi ska ta hit en
studievägledare som kan tipsa om hur man går tillväga om man ska studera, hur man kan ta sig själv i kragen och förverkliga det, säger Fredrik Ståhle.