Smarta räkor

[Ur nummer: 09/2009] Producenten Peter Jackson (regissör till Sagan om ringen-trilogin, King Kong) är tillbaka med ett science fiction-äventyr som utspelar sig i ett framtida Sydafrika. Att den första kontakten med utom-jordingar sker i Johannesburg är ett genidrag. Kåkstadsmiljöerna utnyttjas effektivt och parallellerna till apartheidsystemet är tydliga utan att kännas påklistrade.
Utomjordingarna, som nedlåtande kallas för ”räkor”, visar sig vara ur stånd att återvända till sin värld och dess?värre har de också svårt att anpassa sig på Jorden. Efter 28 år beslutar regeringen att flytta hela kolonin från gettot District 9 till koncentrations?lägret District 10. Men de miljontals”räkorna” visar sig ha oväntad potential…

Filmtitel: District 9
Skådespelare: Sharlto Copley, David James med flera.
Regi: Neill Blomkamp