[Ur nummer: 09/2009] I juni genomfördes en militärkupp i Honduras och president Manuel Zelaya tvingades i landsflykt. Det fackliga och folkliga motståndet mot kuppen har enligt IUL, Livsmedelsarbetarnas globala yrkesfederation, varit solitt. IUL har också uppmanat till internationell solidaritet med den honduranska motståndsrörelsen under appellen ”Vi är alla honduraner”.
Den 30 juli utlyste den nationella motståndsrörelsen mot statskuppen ett flertal fredfulla manifestationer. Flera rapporter kom om våldsamma polisingripanden, att polisen med batonger och skjutvapen angripit obeväpnade demonstranter. Bland dem som skadades finns Carlos Reyes, generalsekreterare i ett av IULs medlemsförbund i Honduras och medlem i IULs styrelse, som tillsammans med andra fackmedlemmar deltog i en av de fredliga demonstrationerna mot kuppen.
Läs mer och uttala stöd för IULs medlemsförbunds kamp, se www.iuf.org