Det är något magiskt med en lax som väger över 10 kilo.

Framför garaget i Källby står båten, en Silver Shark 605, på en trailer, färdig att transporteras till den sjö fisket skall bedrivas i. Just nu är det trolling som gäller för Göran Andersson.

[Ur nummer: 10/2009] Tillsammans med sonen Johan och brodern Anders har han bildat ett fiskelag som heter Team Marre. De tävlar i trolling och vann 2006 Nordiska mästerskapen i trollingfiske som hålls årligen i Sunnanå vid Vänern. Mästare blir det team som kommer tillbaka med den högsta sammanlagda vikten av lax och öring.
– Det var fantastiskt att gå fram och hämta priset och höra alla applåderna, säger Göran Andersson.

Teknik och kunskap ger resultat
Fiske innehåller många olika saker. Det finns ett tävlingsmoment som är viktigt, vem har dragit upp den största fisken? Men det finns också ett kunskapsmoment som hör till. Även om trolling är en tekniksport så vinner den som har mest kunskaper om var fisken finns och hur man drar upp den.
– Man måste ha kontakter med andra fiskare och byta erfarenheter, säger Göran Andersson. Och fiska mycket. Vi har skapat en egen bloggsida, Team Marres Fiskerapport, där vi håller kontakt med andra aktiva sportfiskare.
Den största fisken drog han upp i april 2007, en lax på 10,7 kilo. Det var i Vänern. Den var 97 centimeter lång.
– Det är något magiskt med en lax som väger över 10 kilo. För att komma upp i den vikten måste den ha levt 6-7 år. Ibland har laxen ett märke i ryggen som Fiskeriverket satt dit för att kunna följa den. Det är odlad fisk. Den vilda är inte tillåten att fånga. Den släpper man alltid tillbaka.
Han betonar att det är jätteviktigt.
– Ja, det är inte bara stränga böter om man ertappas med vild fisk i båten, dessutom behövs den vilda för fortplantning.

Kamp som kräver tålamod
En vild fisk är i regel 50 procent starkare än en odlad. Den har haft det tuffare, slagits för sin överlevnad. Att dra upp den kräver större skicklighet, det gäller att släppa efter mer, ha tålamod och som sagt att alltid släppa tillbaka den igen. Det kan vara svårt att få ur kroken. Det bästa är att redan i vattnet ta en tång och dra ur den. Handen stoppar man inte gärna i gapet på en stor lax eller öring.
– Min favoritfisk är öring. Den är starkast och vackrast. Jag har dragit upp en på 9,5 kilo i Vänern lite norr om Läckö slott. Det tog mig 45 minuter att trötta ut den. Det rekordet skulle jag vilja slå, säger han.

Bästa råvaran för god middag
Fiske är som sagt både tävling och kunskap. Det är också matupplevelse. Tänk dig en 5 kilo nyfångad vänernlax, direkt från båten på grillen. Det är matlycka för Göran Andersson som gjorde lumpen som kock och kan laga mat. När han berättar om det bästa sättet att tillaga en lax så blir man ganska sugen.
– Först steker du bacon. Du knapersteker baconet och lägger i en filé av lax som du värmer någon minut. Tar upp den och lägger den i folie med champinjoner, tomater, dill och lite grädde och kör in i ugnen. Det blir fantastiskt gott. Stekt bacon och fet fisk passar perfekt ihop.
Att ha fångat fisken själv, kanske också betet, gör inte det hela sämre. Det är en stund av lycka.
– Men just nu ser jag ännu mer fram emot att bli farfar i början av nästa år, säger han. Då kan det kanske bli en ny generation fiskare i familjen.