– Det har gått cirka tre år sedan vi började med de vegetariska produkterna och den försäljningen har verkligen tagit fart på senare tid, säger Torbjörn Fredell, affärsutvecklare på Ecab Djupfryst AB.

[Ur nummer: 10/2009] Den nya linjen för vegetariska rätter, som de håller på att installera, är en följd av att de vid sidan av Green n’lean också ska producera ekologiska vegetariska rätter under varumärket Nutana.
Det handlar om legotillverkning som de fått ta över från en fabrik i Danmark som lagts ner.
– Det är samma nisch men andra råvaror, en annan bas. Green n´lean görs på gula ärtor och Nutana görs på en bas av kikärtor, berättar Torbjörn Fredell.
Råvaran till de vegetariska rätterna, som är Kravmärkta, kommer till stor del från en gård utanför Katrineholm.
Ambitionen är att ingredienserna ska vara så närproducerade som möjligt. För att säkra råvarutillgången så bokar de upp skördarna innan sådd.
– Det här är inte helt enkelt. Det gäller att göra en prognos för kommande försäljning. Dessutom kan skörden slå fel.
Han tror att de eventuellt kommer att behöva nyanställa i och med att produktionen utökas.
– Det är ännu för tidigt att säga hur många fler som kommer att behövas, men eventuellt handlar det om 3-4 personer.
Han håller inte heller för uteslutet att de kommer att få bygga till fabriken. Det finns också ambitioner att exportera.
* Hur stor kan den vegetariska produktionen bli?
– Det är en bra fråga. Vi ser framtiden an. Det finns helt klart en stor potential. Fler och fler blir mer medvetna om vad de äter och vill ha ett alternativ, säger han och fortsätter:
– Produktionsmässigt är det inte svårare än det som vi tidigare producerat. Det viktiga är att följa recepten. Det gäller också att ha fingertoppkänsla för skillnader mellan skördarna.