[Ur nummer: 10/2009] Med nyköpta glasögon från J Lindeberg sitter Lusen i redaktionens blå fejkskinnsoffa och pekar med powerpointern. Det är live, det är uppkopplat på nätet och det känns helt fel. Han säger:
– Knappa in de två orden, stava rätt och komma ihåg att sätta citationstecken före f-et och efter s-et i ”fackets kris”.
Följande träfflista uppenbarar sig på duken: (1)”Magnus Tycker: Är fackets kris min kris?” (2) Samarbete ska ge facklig framgång/ Brännpunkt/ SvD (3) Diagnos – Kommer strejk att lösa fackets kris? (4) LO-Tidningen/ Nyheter.
– Några kommentarer? Den första tanken som slår er.

Vi hukar, gör oss osynliga och undrar: Vad är det som har hänt? När blev Lusen så där direktörig? Och glasögonen? Ja visst, de var ju runda förut också, men på ett snällt, bokmalt sätt.
– Ni säger inget? Då läser jag innantill på bloggen. Är fackets kris min kris? Nej, tycker Magnus och kommer med några i hans tycke pigga förslag, nämligen att fackets möjligheter till ensidiga stridsåtgärder ska tas bort och att Las går samma öde till mötes. Därmed får vi en ”frisk levande marknad”.
– Gå in på nästa träff, föreslår vi.
– Ja visst, säger Lusen. Det är sex fackförbund inom LO som på den oberoende moderata morgontidningens debattsida bekänner att de behöver ändra sitt arbetssätt på grund av ”fackets kris”. De har just skrivit på ett samarbetsavtal som syftar till kostnadseffektivitet för att frigöra resurser och ge möjlighet till förbättringar av verksamheten och lägre fackavgift.

Vi vill avbryta Lusen. Vi har upptäckt en motsägelse. Det är ju ingen som på allvar tror att det går att både förbättra verksamheten och sänka avgiften. Det är managementprat. Vi är på väg att säga det när Lusen läser rub?riken i nästa träff: ”Diagnos – Kommer strejk att lösa fackets kris?”
– Är det så enkelt? Facket tar fighten och medlemmarna återgäldar genom att gå med och betala medlemsavgiften. Vad tro ni?
Vi harklar oss för att äntligen säga det vi hade tänkt säga tidigare, men vi hinner inte för Lusen har redan börjat läsa: ”LO-Tidningen/Nyheter”. På träffen finns en nyhetsartikel om den tidigare nämnda debattartikeln om de sex LO-fackens
sam?arbetsavtal som svar på ”fackets kris”. Allt är redan om tuggat och komposterat.
– Hallå! Vi tänkte just säga något.