Jobben på Dafgårds håller på att förändras. Pulvermoset har ersatts av potatismos som görs på riktig potatis, kokad och tillagad med smör, mjölk och kryddor.

[Ur nummer: 10/2009] Peter Pegrell, Rolf (Charlie) Gustavsson och Malin Pettersson har tagit paus i arbetet för att berätta om den förändring som är på gång på färdigmatsfabriken i Källby. Debatten om matens innehåll har tagit skruv och företagets målsättningen är nu att alla tillsatser, alla E-nummer, ska bort om de inte är absolut nödvändiga.
– Det är roligare att jobba på det här sättet, säger de tre kokarna och berättar om känslan att laga potatismos från grunden istället för att använda pulver. Men det är mer krävande. Det behövs mer kunnande, mer logistik och mer personal. Peter Pegrell säger att om det tidigare behövdes 1,5 tjänst för att göra moset så behövs det nu 2,5 – 3 personer. Moset kommer att bli lite dyrare.
– Potatisen måste kokas inom en kvart efter att vi öppnat påsarna, annars blir den brun, förklarar Malin Pettersson.
– Man får koka stora potatisar för sig och små för sig, eftersom koktiden skiljer sig. Men det är roligt. Det känns naturligt och rätt att göra så här, säger Charlie Gustavsson.