[Ur nummer: 11/2009] Dokumentären om hur ett antal bananarbetare stämmer Dole har ju skapat stor uppståndelse: Dole stämmer filmaren för förtal; filmen visas i den svenska riksdagen; handlare hotar med att bojkotta Dole-produkter; Dole drar tillbaka stämningen. Rafflande värre.
Om Dole medvetet har förgiftat arbetarna på Nicaraguas bananplantager är filmens, och rättegångens, grundfråga. Bolagets vd erkänner i alla fall att man använde ett i USA förbjudet bekämpningsmedel i såväl Nicaragua som Honduras långt efter att det konstaterats att det bland annat orsakar sterilitet. Men juristen som representerar arbetarna anklagas för att ha ljugit och fabricerat bevis. Så arbetarna förlorar. Ett första domstolsbeslut, som gick emot Dole år 2007, upphävs. Skadeståndet uteblir. Detta får vi märkligt nog dock veta först i filmens sista minuter. De många frågetecken som därmed reser sig får inget som helst svar. Märkligt. Snopet.

Filmtitel: Bananas!
Regi: Fredrik Gertten
Idé: Sara Bergfors