Lars Bergvall lär ut konsten att brygga öl – och tipsar om goda brygder inför kommande helger

– Den mest spännande julölen gör hembryggarna och mikrobryggerierna, säger Lars Bergvall, ölkännare på puben Monks i Stockholm och tidigare bryggeriarbetare på Pripps i Bromma.

[Ur nummer: 12/2009] På Monks finns ett mikrobryggeri som kunder kan boka för att göra eget öl. Det är en del av ett koncept som drogs igång för några år sedan och som börjar med att man går en kurs i grundläggande ölkunskap och sedan marscherar vidare med provsmakning och bryggning. Det förefaller vara ett stort steg att ta, att bli sin egen bryggare, men Lars Bergvall får det att låta fullt möjligt.
Han håller i några av kurserna och har själv lärt sig det mesta om öl genom att först jobba i många år på mälteriet i Bromma, det rymdes i bryggeriets höga torn och finns fortfarande kvar, även om City Gross och Överskottslagret tagit över byggnaden.

Malten sätter prägel
– Vi gjorde malt för hela koncernen, sålde också till Spendrups och exporterade. Malten är viktig i bryggning. Den sätter sin prägel på ölet. Torkas malten vid 80-85 grader får man pilsnermalt. Höjer man temperaturen till 100-115 grader får man mörkare öl.
Många som jobbade på Pripps kom aldrig i kontakt med själva bryggandet, det görs ju storskaligt och industriellt, men Lars fick genom att vara aktiv i fackklubben möjlighet att visa runt gäster; han lärde sig det mesta om öltillverkning och genom att gå fackliga utbildningar övade han också upp färdigheten att skriva och att tala inför grupper.
Allt det här blev viktiga kunskaper när Carlsberg lade ner bryggeriet 2004. Han började göra nyhetsbrev åt Ölfrämjandet, deltog i ölprovning, skrev i föreningstidningen Maltesen, och fick tillfälliga jobb som ledare av ölprovning på Monks.
Han säger att det mest spännande händer hos hembryggarna, där finns de riktigt hängivna. Han tror att det är så ölkulturen kommer att utvecklas. Man börjar med att brygga hemma, lära sig allt från grunden, sedan startar man ett mikrobyggeri och säljer kommersiellt.
Det är ungefär tre-fyra hembryggare som lyckas ta det steget varje år i Sverige. Det finns ett 40-tal mikrobryggerier. Några av de mer namnkunniga är Nils Oscar i Nyköping, Jämtlands bryggeri, Grebbestads och Nynäshamns.
Om man ännu inte satt igång att brygga sitt eget öl och är ute efter något som är mer intressant är det några av dessa mikrobryggeriers produkter man bör prova till jul.
– Jag tror att Oppigårds Winter ale kan vara spännande. Även Nisse brukar vara bra. Det är också Slottkällans i Uppsala, ett något mindre sött julöl, kryddat med ingefära, kanel och apelsin tillsammans med humle. Vi har dessutom Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri.

Experiment med 20 flaskor
Det finns allt mer att välja på. Själv har Lars tillsammans med några vänner på Monks bryggt en Russian Imperial Porter, som är ett experiment. Det ska bli 20 flaskor mycket mörkt och mycket alkoholstarkt öl, omkring 12 procent.
– Vi lagrar det på fat från Mackmyra som inte rengjorts efter whiskeyframställning, säger han med ett förväntansfullt leende.
Men det blir inte klart till jul, utan först i februari.