Det gäller att sätta upp mål i livet. Mattias Herbertsson har ett originellt sådant. På två år ska han ha besökt samtliga kommuner i Sverige, totalt 290 stycken.

[Ur nummer: 12/2009] När jag träffar Mattias en lördagsmorgon i centrala Stockholm är han klädd i Sverigetröja. Det brukar han vara under sina kommunbesök. För att ta sig runt till så många som möjligt av de 26 Stockholmskommunerna så har han bokat en taxi i fyra timmar. Han har körkort och skulle kunna kört själv men gillar inte storstadstrafiken.
– De vi hinner med hinner vi med, resten får jag ta nästa gång, säger han.

Började hemma i Lidköping
Han inledde sitt projekt den 1 juli 2008 med att besöka kommunhuset i hemkommunen Lidköping. Därefter har han hunnit med ytterligare 201 kommuner, har med andra ord 88 kvar. Det är inget billigt projekt. Det är ett arv som han finansierar det hela med plus att han lever sparsamt och jobbar så mycket han kan.
Måndag till fredag arbetar han på Dafgårds i Källby och gör bland annat smeten till kåldomar och köttfärslimpa. Därutöver arbetar han extra som tidningsbud, delar ut tidningar på söndagsmornarna. Även om hans projekt är dyrt så tycker han att det hittills varit värt varenda krona.
– Jag vet inte, men det finns nog inte många som har varit i alla kommuner. Jag har också fått många oförglömliga minnen och träffat mycket folk.
Varje kommun som han besöker dokumenterar han med ett foto på sig själv utanför kommunhuset. Han brukar be någon förbipasserande att ta ett kort men den här dagen är det jag som håller i kameran. Han ska vara klar i juni nästa år, sista kommunen ska bli Stockholm med bild på sig själv utanför stadshuset.
– En fin avslutning på projektet vore att bli mottagen i stadshuset av någon i den socialdemokratiska partitoppen, säger Mattias.
Första stoppet denna lördag är Lidingö kommunhus. Det finns ingen bra skylt. Han skakar uppgivet på huvudet.
– Så är det ibland, säger han, att det är dåligt skyltat. Har jag tur finns det en brevlåda eller en matta med kommunens namn som går att hålla upp.

Piteå bjöd på fika
De reaktioner som han mött har enbart varit positiva. Som i Piteå där kommunen bjöd på fika och lade ut berättelsen om hans projekt på kommunens hemsida.
Det tar tid att köra från kommun till kommun. Taxichauffören, som är från Pakistan, blir gripen av projektet och hur det ger Mattias en mening med livet. Han är själv en intressant person. Kör taxi med böneband i högra handen. Han blev troende muslim efter terrordåden den elfte september, lät skägget växa och undervisar nu barn i koranen. Han vill visa att islam som står för andra saker än våld.
Han svänger upp framför Danderyds kommunhus, ett slott med tydlig skyltning. Mattias är nöjd. Det är inga problem att dokumentera besöket. Därefter kör vi mot Vaxholm. Kommunkontoret har flyttat. Efter en stunds förvirring letar sig chauffören fram till den nya adressen. Därefter är det Vallentuna som gäller. Kommunhuset ligger mitt i centrum. Det är öppet hus och folk strömmar till, stor skillnad mot de andra kommunerna där det varit tyst och igenbommat.
Tillsammans betar vi av kommun efter kommun. Mattias vet inte om han kommer att bli först med att ha besökt alla kommuner. Han för inga speciella anteckningar, det handlar mest om datum och bild.
– Jag tror inte att jag kommer att hamna i Guinness-rekord-bok. Då måste nog mer till, som att besöka alla världens länder.
Det är inte mycket av de fyra timmarna kvar. Vi hinner inte fler än tolv kommuner.
Sista kommunen för dagen blir Solna.