”Ofta behöver bilderna mogna några veckor innan man kan bedöma dem”

Känslan av att gå barfota på de varma stenhällarna är något som Hans Malmström försöker fånga på bilden från Bohuslän. Han funderar på att lämna in den till klubbens tävling, Årets bild.

[Ur nummer: 01/2010] Det är mycket natur och det gillar han. Här är det värme, hav och två rader med hus, tre i varje. Han tog bilden på en fotoutflykt med Alingsås fotoklubb som han varit med i sedan början på 1980-talet. Det är en liten klubb, 45 medlemmar, och tillsammans med en annan person är han tävlingsansvarig.

Tävling i två klasser
Årets bild är en tävling uppdelad i två klasser, ”påsikt” och ”projektion digital bild”. Det finns första, andra och tredje pris. Vad som är en bra bild går alltid att diskutera.
– Det har med temat att göra, säger han. Tävlingar har ofta teman som kan vara en färg eller tillstånd som vintervila eller sommarvärme.
– Bilden ska vara sådan att man associerar den med temat. Den ska ge en känsla. Det finns också tekniska aspekter kring hur bilden är uppbyggd med förgrund, mittparti och bakgrund som ger djup. Det finns vertikala, horisontella och diagonala linjer.
Han har själv vunnit.
Det finns tre fotoklubbar som brukar tävla med varandra, det är klubbarna i Alingsås, Linköping och Skara. Det är mycket naturfoto.

Ledig mitt i veckan
När han jobbade på Arlas mejeri i Alingsås jobbade han skift och var ledig på dagarna mitt i veckan. Att åka ut någonstans i naturen en sådan ledig dag var ett sätt att vila. Det tyckte han om. Efter att mejeriet lades ned fick han jobb på Karamellpojkarna.
Han går bort till kartongen och plockar upp bilder. Det är mängder med vackra naturbilder, som ser ut som målningar och det är medvetet, han vill ha den skönheten. Men det gäller också att tänka på referensen till verkligheten.
Blåklockorna får inte bli allt för blå, för då känns de overkliga, det här bestämmer han när han behandlar bilden i Photoshop. Han väljer ”mättnad”.
Det är roligt att krypa ner intill en blomma och låta bilden bli till i just det ögonblicket.
– Men det är inte bara natur, säger han. Jag tycker också om att ta fastigheter och olika detaljer. Det har blivit många sådana på semestrarna i Grekland.

Byter bilder på väggarna
På väggen hemma sätter han upp sina egna foton, men inte så många, även om hans fru skulle vilja att han gjorde det. Han tycker att det räcker med att ha ett par stycken på en plats och sedan byta ut dem.
* Hur viktigt är det att öva upp seendet?
– När man har kamera lär man sig att se på ett annat vis. Man kan till exempel vara på en plats och tänka att den här ska jag komma tillbaka till och fota. Det är intressant för då märker man ofta att hjärnan rensar bort störande inslag. När man kommer tillbaka finns saker som man inte minns. Grenar som är i vägen. De fanns inte med i den egna minnesbilden.
En viktig aktivitet i fotoklubben är utflykter, men många av de unga medlemmarna fotograferar också på hemmaplan och det gör de väldigt bra.
Han har själv fotograferat på jobbet. Det var då han jobbade på Arla. Han fick med sig flera av arbetskamraterna i fotoklubben. Efter ett tag hade de ett eget fotolabb på jobbet och fick fritidspengar från företaget till material.
* Sparar du dina bilder?
– Ja, det gör jag på externa hårddiskar. Ofta behöver bilder mogna några veckor innan man kan bedöma dem.