– Tyvärr är det en hel del duktiga som tvingas sluta. Det gör mig ledsen, det är inte roligt. Vi har aldrig varit så få. Det är inte bra, säger Anders Jensen, platschef på Fazers bageri i Umeå.

[Ur nummer: 01/2010] Han konstaterar att flytten av linjerna till Eskilstuna är logisk. Det är bättre för bageriet i Umeå att producera för den lokala marknaden.
De satsar på produktutveckling, både med inriktning på den norrländska marknaden men också för export. Fazer har en exportavdelning som hjälpt dem mycket.
– Vi har ett antal order men det kommer inte att ge resultat förrän i maj, säger Anders Jensen.
I Umeå bakar de inte bara färskt bröd utan även fryst i form av tunnbröd och kaffebröd. Totalt har de 70 artiklar men antalet kommer att minska framöver.
* Har bageriet i Umeå en framtid?
– Helt klart har bageriet en framtid. Den stora faran är att vi förlorar kompetens och inte hinner återanställa folk innan de får nya jobb. Det är det vi hoppas på, att vi kan återanställa de som sägs upp. Det är inte roligt att tappa duktiga medarbetare.
Antalet anställda i Umeå är totalt 138. Det vet han med bestämdhet för han har precis beställt julklappar till alla. Av de 138 har 51 kollektivanställda sagts upp och arbetar sin sista arbetsdag i mars. Kvar blir 56 kollektivanställda, resten är tjänstemän.
Anders Jensen berömmer gång på gång de anställdas kunskaper och berättar att siffrorna ser betydligt bättre ut jämfört med i fjol. Som bevis på det ser han resultatet av revisionen förra veckan. Det handlade om standarden British Retail Consortium, BRC. Han berättar att de alltid haft A i betyg men att de nu fick A med noll avvikelser vilket är fantastiskt bra.
– Det är något som inte funnits på kartan att vi skulle klara.