”Det ska inte vara ett så stort glapp mellan arbetare på den ena sidan och
chefer och tjänstemän på den andra”

För Lisa Andersson, 28, blev det en kick när hon för knappt två år sedan var med och bildade en fackklubb på Sjöholms bröd i Malmö. Hon valdes till huvudskyddsombud.
– När chefen kommer och säger ”Så här är det…” känns det fint att veta hur saker och ting faktiskt ligger till på riktigt, säger hon.

[Ur nummer: 02/2010] Sjöholms bröd AB, med bagerier i Malmö och Stockholm, bakar hamburgerbröd åt bland annat McDonald’s och Burger King. Lisa Andersson började jobba på bageriet i Malmö för fyra år sedan. Då tänkte hon bara hoppa in tillfälligt, men hon blev kvar. Sedan två år tillbaka jobbar hon natt fem dygn i veckan, med arbetstid mellan klockan 23.30 och 08.30.
– Då när jag började fanns det ingen klubb här och arbetsgivaren var sedan länge van att köra sitt eget race, de hade alltid gjort som de ville med allt.
Lisa Andersson berättar att hon var en av dem som tände till direkt när Livs lokalombudsman Christel Niby och ett regionalt skyddsombud kom på besök till arbetsplatsen och informerade. Redan vid den andra träffen bildades en fackklubb och både Lisa och hennes sambo Elvir Dokic valdes till klubbstyrelsen. Lisa fick dessutom uppdraget som huvudskyddsombud.

Fin slant i efterhand
Det visade sig ganska snabbt att alla på nattskiftet hade jobbat 40 timmarsvecka i stället för 38 timmar som det ska vara enligt kollektivavtalet. Arbetstiden ändrades och alla fick betalt i efterhand, retroaktivt, för de timmar de jobbat för mycket. Det blev nästan 9000 kronor var.
– Hos oss finns hur mycket som helst att göra. Jag började från noll och visste nästan ingenting. De flesta av mina arbetskamrater är invandrare och hade ingen aning om fackliga frågor eller arbetsmiljöarbete.
Men den unga klubbstyrelsen ställdes inte utan hjälp. Livs ombudsmän och de regionala skyddsombuden har hela tiden ställt upp som bollplank för Lisa Anders?son och hennes kamrater.
– Och jag har fått lära mig nya saker hela tiden. Jag har gått kurser i förhandlingsteknik och om att jobba med utvecklingsarbete och kurserna Bättre Arbetsmiljö och Systematiskt Arbetsmiljöarbete. Och en kurs om alkohol- och drogproblematik på arbetet. Det har varit jätteintressant, jag gillar att lära mig nya saker och inte bara skrapa på ytan, säger Lisa.
– Vi har många problem på arbetsplatsen. Hög sjukskrivning, mycket korttidsfrånvaro och stor personalomsättning är tydliga tecken. Ledningen är dålig på att informera om olika saker. Alla måste få vara delaktiga och känna sig viktiga, det ska inte vara ett så stort glapp mellan arbetare på den ena sidan och chefer och tjänstemän på den andra.
Att jobba ständig natt som hon och hennes sambo gör innebär, förutom de hälsorisker som finns på sikt, en hel del uppoffringar både när det gäller fritiden och det fackliga arbetet.
– Det är klart att det är en fördel att vi har samma tider men när det gäller vänner och sådant så är det ju bara på helgerna som man har möjlighet att träffas. Jag brukar försöka ställa om mig till dagtid på helgerna men min sambo har svårare att ställa om lika fort.

Bra rutiner för bra kontakt
För att kunna sköta sina förtroendeuppdrag mot de arbetskamrater som arbetar dagtid har hon arbetat upp ett system med ett fack för frågor, skyddsronder, veckorapporter och samtal under den korta stund som skiften överlappar varandra. Men ibland blir det att hon får stanna kvar en stund på morgonen också.
– Jag brukar inte gå och lägga mig direkt när jag slutar utan det blir att jag sover senare på dagen och stiger upp innan jag ska iväg och jobba igen, säger Lisa Andersson och klappar om boxern Gizmo, 5 år.
– Han är en superfin hund, snäll och mysig när vi är hemma samtidigt som han känns trygg och beskyddande när vi är ute och går.
Lisa Andersson konstaterar att det fackliga arbetet blivit en viktig del av hennes och sambons liv. Ibland sitter de till och med hemma och pluggar lagar tillsammans.
* Vad skulle du vilja göra för att facket ska bli starkare?
– Jag är så ny så det känns inte som om jag kan säga det ännu. Jag är helt fokuserad på vårt arbete i klubben. Men jag är orolig för de kommande avtalsförhandlingarna. Det är tuffa tider nu.