Boktitlar: Maisie Dobbs (2003), Med lätta bevis (2004), Lögnen (2005).
Författare: Jacqueline Winspears
Förlag: Norstedts

[Ur nummer: 02/2010] Läsare som faller för Alexander McCall Smiths Mma Ramotswe i bokserien Damernas detektivbyrå, som kan ses i svensk teve just nu, faller också för Maisie Dobbs. Jacqueline Winspears hjältinna är en sjuksköterska, som chockskadad i första världskriget utbildar sig till psykolog och i slutet av 1920-talet tillsammans med krigsveteranen Bille Beal öppnar detektivbyrå. Ett udda par som möter ond bråd död som oftast har kopplingar bakåt till kriget och till klassamhället.
Här kombineras trevliga miljöskildringar och originella karaktärer med insikter om mänsklig dumhet, fåfänga och ondska. Det finns också en tidsdoft som får en att tro att man vet precis hur det såg ut, hur folk pratade och betedde sig dåförtiden i London. Maisie Dobbs är också trovärdig, eftersom hon är sammansatt: jordnära och praktisk, men också irriterande beskäftig med sin intuitiva ådra och sitt psykologiserande. Det är just hennes fel och brister som får en att falla. Det vill säga om man gillar mysdeckare, av någon föraktfullt kallad tantdeckare, där intrigen inte är oviktig men inte viktigast.
Det finns än så länge sex böcker i serien, tre av dem hittills översatta till svenska .