Filmtitel: Food Inc.
Producent/regissör: Robert Kenner.

[Ur nummer: 02/2010] Detta är en skräckfilm om hur livsmedelsjättarnas profithunger och teknologiska syn på vad som är en ko, en fisk eller en tomat har förvandlat den mat som genomsnittsamerikanen äter, men även vi, till ett hot mot folkhälsan, mot livsmedelsarbetarna, mot djuren och det ekologiska systemet, och därmed mot hela civilisationen.
Relativt sett köper amerikanen idag mat för cirka nio procent av sin inkomst, minst i västvärlden och hälften mot på 1970-talet.
Samtidigt som sjukvårdskostnaderna mer än tredubblats.
Så det verkliga matpriset är högt i ett land där det är billigare att köpa hamburgare än grönsaker. Och där livsmedelsindustrin har stort inflytande i det amerikanska livsmedelsverket FDA, som alltså ska kontrollera livsmedelsindustrin.
Idag är mer än hälften av amerikanarna överviktiga och vart tredje barn fött efter år 2000 kommer att få diabetes. Alltfler människor insjuknar i magåkommor och barn dör av EHC1-förgiftad köttfärs. Majoriteten av de amerikanska korna, som får stå i träck upp till spenarna, äter idag nämligen inte gräs utan subventionerad genmanipulerad majs, som påverkar deras tarmflora på ett sådant sätt att e-colibakteriernas antal exploderar och hamnar i köttet vid slakt. Köttfärs av sådana djur renas numera regelmässigt i ammoniak!
Kycklingar och odlad fisk föds också upp på genmanipulerad majs, vilket minskar deras tillväxtperiod med nästan hälften. Kycklingarna är så tunga att de knappt kan stå på benen.
I filmen, som bygger på tålmodig och grundlig research, får vi också se hur multinationella jättar såsom Monsanto, som tjänar miljarder på sitt patent på genmanipulerad majs, med blåslampa jagar bönder som försöker komma runt deras monopol och ruinerar dem. Vi ser också hur svinaktigt Smithfield Food, världens absolut största fläskproducent, bär sig åt mot sina mexikanska arbetare som arbetar illegalt till mycket låga löner.
Inga företag har velat medverka i filmen.
Food Inc. skulle lätt kunna göra den mest optimistiska person nedslagen och uppgiven. Men den fungerar tvärtom eftersom den samtidigt också visar att bönder och livs?medelsproducenter kan göra motstånd och skapa alternativ till denna förödande rovdrift på jordens resurser och förakt mot djurs och människors liv. Också vi som bara äter och dricker produkterna kan bidra.
För, som filmens producent säger, vi har möjlighet att rösta med magen tre gånger om dagen.