Sviterna efter arbetsplatsolyckan för tre år sedan påverkar fortfarande hela livet för Omar Zen Al-Abedin

En juniförmiddag 2007 var Omar Zen Al-Abedin och en arbetskompis ensamma på jobbet, Skåne Kött & Kebab i Trelleborg. De drack kaffe och vid 10-tiden tog de emot en leverans med 600 kilo nötkött från Nederländerna som skulle malas ner till färs. För Omar förändrades allt den dagen.

[Ur nummer: 02/2010] Den 11 juni 2007. Omars arbetskamrat öppnade lådorna och packade upp köttet. De hjälptes åt att dra ut den gamla köttkvarnen från lagret. Arbetskamraten tog också emot ost när Omar började mala det uppackade köttet. När han skulle ordna köttet i kvarnen kom hans högra hand i kontakt med spiralen som matar köttet mot knivarna. Ringfingret, långfingret och pekfingret slets av.
Köttkvarnen var utdömd sedan länge. Redan år 2005 hade Livs regionala skyddsombud gett klart besked om att den inte fick användas i det skick som den var. Företagets ägare hade köpt in en nyare, men begagnad, köttkvarn. Den nyare kvarnen hade ett säkerhetsgaller som man var tvungen att lyfta på för att kunna fylla på kött, och när gallret lyftes stannade maskinen. Men den nyare maskinen gick ofta sönder och fungerade inte trots upprepade reparationer. Därför användes den gamla maskinen som förutom att den helt saknade skyddsgaller också hade en stoppknapp som var strömförande. Därför matade man på kött utan att stänga av maskinen.

Böter för arbetsmiljöbrott
Förra året dömdes, som Mål & Medel tidigare har rapporterat om, företagets ägare till villkorlig dom och 60 dagsböter för brott mot arbetsmiljölagen. Företaget Skåne Kött & Kebab AB ålades dessutom en företagsbot om 60000 kronor. Omar Zen Al-Abedin nekades det skadestånd på 30000 som han yrkat, bland annat därför att rätten ansåg att han på eget bevåg tagit fram den gamla maskinen från lagret.
Båda parter har överklagat tingsrättens dom och förhandlingar i hovrätten väntar.
För Omars del har olyckan inneburit en katastrof på flera plan. Han är av naturen högerhänt så olyckan drabbade den hand han behöver mest för olika former av arbete. Han talar dålig svenska och har svårt att se var han skulle kunna få ett arbete i sin nuvarande situation.
– 12 dagar före olyckan hade jag och min fru köpt en bostadsrätt, berättar han med hjälp av vännen och tolken Orhan Hussein.
Hittills har Omar och hans hustru klarat av att behålla lägenheten men planerna på att skaffa barn har de fått skjuta framför sig.
– Min fru törs inte ens tänka på kostnaderna för att köpa en säng till barnen.
Efter olyckan drabbades Omar av en akut krisreaktion som med tiden utvecklades till en långvarig depression.

Fortfarande sjuk
Hans läkare bedömer att han med tiden kan återgå i någon form av arbete men att han i nuläget fortfarande är långt ifrån färdigbehandlad.
Själv tycker Omar att han bara blir sämre. Förutom oro, ångest och störd nattsömn med flashbacks och mardrömmar följda av hastigt uppvaknande har han nu börjat isolera sig och fått skräckkänslor inför vissa situationer som exempelvis att åka hiss.
Försäkringskassan har under lång tid ifrågasatt Omars rätt till sjukpenning och nu väntar en ny rättegång i det ersättningsärendet i kammarrätten. LO-TCO Rättskydd bistår Omar. I och med de nya, skärpta reglerna för sjukpenning som gäller från 1 januari 2010 kommer han nu att överföras till det så kallade introduktionsprogrammet på Arbetsförmedlingen.

Sömnlös av oro
– Jag vet inte vad det betyder. På Försäkringskassan säger dom att dom inte kan hjälpa och på Arbetsförmedlingen säger dom att jag inte kan få hjälp för att jag är sjukskriven. Jag ligger vaken på nätterna, jag kan inte sova för att jag är orolig, säger Omar.
Livs regionale försäkringsrådgivare Robert Johansson har länge funnits med och stöttat Omar i de många turer som gått sedan olyckan.
– Man skulle önska att Omar slapp oroa sig för den närmaste försörjningen och att han i stället fick stöd och hjälp för att få motivation för att komma tillbaka till ett arbete, säger Robert Johansson.