”Står man vid en maskin hela dagarna så
behöver man något annat på fritiden som väger upp.”

Kjell Mårts började fotografera efter gymnasiet och hade sin första fotoutställning när han var 20 år. Idag är han 47 år och ska snart ha sin andra utställning. Att den dröjt har sin förklaring. Han drack helt enkelt för mycket under en period, var alkoholist.

[Ur nummer: 03/2010] – Tack vare att jag slutade dricka fick jag kraft att börja fotografera igen. Som det var tidigare hade jag ingen ork. Alkoholen gör att kreativiteten dör. Det blir ingenting gjort, berättar han.
Sedan 14 år tillbaka är han nykter alkoholist. Han är engagerad i både IOGT och NBV, som är nykterhetsrörelsens bildningsförbund. Det är också NBV som hjälpt honom att få ställa ut på Borlänge bibliotek och att utställningen därefter kan turnera runt i Dalarna.
Utställningen kommer inte bara att handla om foto utan även ta upp andra frågor som ligger honom varmt om hjärtat.
Han är kamratstödjare på sin fritid och lobbar en hel del för att det ska skapas fler nyktra och drogfria ställen. I samband med utställningen kommer det att serveras Godtemplardryck, ett sätt att göra reklam för alkoholfria alternativ.

Facebooks förtjänst
Men det är inte bara tack vare hans engagemang i NBV som fotoutställningen blir av. Nej, mycket är också Facebooks förtjänst.
– Det här med Facebook är rätt häftigt. Efter att jag lagt ut några av mina bilder så var det flera som hörde av sig och sa att de uppskattade dem och att jag borde jobba som fotograf. Det gjorde mig glad. Det är ibland svårt att själv se att det man gör är bra, säger Kjell Mårts.
När vi ses börjar det dra ihop sig till utställningen, är knappt en vecka kvar tills vernissagen den 20 februari. Hemma i hans lägenhet i Hedemora får jag en förhandstitt.
De tretton fotografierna är precis färdiginramade och han ställer dem varsamt på golvet för beskådan.

Svårt att göra urval
Han berättar att det inte varit så lätt att välja ut dem som han trott. Till att börja med satt han med över hundra bilder som han tyckte var lika bra.
– Jag fick ta hjälp av en vän för att komma i ner i antal. Han gav mig en del tips som underlättade urvalet. Det gällde att hitta en röd tråd så att det inte blev allt för spretigt.
Utställningen har fått namnet Frusna ögonblick.
– Det handlar om ögonblick som aldrig kommer igen, inte exakt som jag har fångat dem i alla fall. Det är ljuset som är det viktiga. Framför allt gillar jag nätter och tidiga morgnar, säger han. Ofta är det så att jag ser en plats och att jag sedan väntar in det rätta tillfället. Det kan vara fullmåne eller dimma. Det gäller att ha tålamod tills rätt stämning infinner sig. Det är nästan bara svartvita bilder som ingår i utställningen men det finns några i färg men som även de ser svartvita ut om man inte granskar dem väldigt noga. Det är uteslutande naturbilder och de kommer inte att ha några titlar eller förklarande text.
– Jag vill att den som ser bilden ska skapa sig en egen känsla som inte är styrd av mig. Jag tror att vi ser olika saker i olika bilder. Tanken är att ljuset som jag fångat ska ge en speciell stämning som det är upp till betraktaren att tolka.

Klubbordförande på jobbet
Till vardags arbetar Kjell Mårts som maskin- och processoperatör på Grådö mejeri. Det har han gjort de senast tio åren. På senare tid har det blivit allt mer fackligt arbete då han numera också är klubbordförande.
Han understryker att fotograferandet är hans hobby. Om det vore hans jobb skulle han inte tycka att det var lika kul. Han skulle inte känna samma glädje.
– Fotograferandet har varit ett sätt för mig att koppla av. Står man vid en maskin hela dagarna så behöver man något annat på fritiden som väger upp. En passion som blir det där lilla extra i livet.

Fotnot: Utställning?en på Borlänge bibliotek pågår fram till den 20 mars. Därefter kommer den att turnera runt i Dalarna.