Författaren Sofi Oksanen vill bryta tystnaden kring hur den sovjetiska ockupationen påverkade Östeuropa. I sin nya roman sätter hon ljuset på kvinnornas motstånd – och straffet de ofta drabbas av.

[Ur nummer: 03/2010] Kvinnor som blivit utsatta för sexuella trakasserier reagerar på liknande sätt. Alla, oavsett bakgrund, undviker sedan ögonkontakt. Det säger Sofi Oksanen om varifrån idén till den hyllade romanen Utrensning kom. Hon utgick också från en släktings öde: En kvinna som hjälpte en soldat under den sovjetiska ockupationen av Estland, men blev angiven. KGB förde då bort hennes tonåriga dotter.
– Nästa dag kom dottern tillbaka och sedan dess pratade hon aldrig mer. När jag blev äldre började jag tänka på vad som egentligen hänt, vad som krävs för att tysta någon så, säger Sofi Oksanen.

Hittas medvetslös
Utrensning handlar om den äldre kvinnan Aliide, som en dag hittar den unga Zara medvetslös i sin trädgård. De två kvinnorna visar sig känna varandra och i tillbakablickar rullas Aliides förflutna upp. Under kriget skyddade hon sin svåger som var motståndsman. Men hon och hennes syster Ingel blir upptäckta och straffade. Och Aliide begår sedan ett fruktansvärt svek.
– Hon sviker inte bara sin syster utan också vissa etiska och moraliska principer, och även sitt eget land. Sådana moraliska frågeställningar var mycket vanliga under Sovjets ockupation av baltländerna.
Oksanen vill visa kvinnornas bidrag i kriget, och priset de ofta betalade

Sexuellt våld fortsätter
Men också när kommunism byts ut mot kapitalism fortsätter det sexuella våldet. Zara är en av dem som drömmer om att arbeta i väst, men som istället luras in i trafficking. Sofi Oksanen tycker att många blundar för Östeuropas problem, som ofta kan förstås endast i ljuset av det förflutna.
– Jag tycker det känns som att tudelningen blir starkare. När järnridån fanns och Sovjet existerade förstod folk åtminstone att Europa var delat, och varför.
Och när man väl ser tillbaka på brotten som begicks under ockupationen finns tydliga blinda fläckar. Som det sexuella våldet. Det är mest i Skandinavien man frågar Sofi Oksanen om det, i Finland och Estland är det tyst. Och det är också vanligast, menar hon:
– Inte förrän 2008 definierade EU våldtäkt som ett krigsbrott. Det är galet, eftersom det är så uppenbart. Det har använts i tusentals år men diskuteras fortfarande knappt offentligt, säger Sofi Oksanen.