– En anledning till att forskningen kring odlat kött går så sakta i Sverige är att det finns en oro för vad allmänheten tycker. Det säger Stellan Welin, professor vid Linköpings universitet, som studerat etiska frågor kring in vitro meat.

[Ur nummer: 04/2010] – Det räcker med att titta på reaktionerna inför genmodifierade produkter så ser man vilket motstånd det finns mot vetenskapliga ingrepp i livsmedelsproduktionen. Man måste kanske tycka att det är något fel med dagens köttproduktion för att ta de här frågorna på allvar.
Han tror också att det finns en inbyggd tröghet som gynnar den teknik som redan finns och jämför med bensinbilarnas ställning i förhållande till elbilarnas.
För Stellan Welin är det matförsörjningen och klimatet som är det främsta argumentet för odlat kött, inte dödandet av djur.
– Alla etiker som jag känner till vänder sig mot att djur tillfogas lidande. När det gäller dödande går meningarna isär. Själv kan jag acceptera dödande av djur om det sker smärtfritt och djuret har fått ett bra liv innan. De flesta etiker finner att mycket av dagens industriella sätt att föda upp djur inomhus har klara brister, fortsätter Stellan Welin.
– Om konsumenterna erbjuds ett alternativ genom odlat kött så tror jag att en del som i dag äter vanligt kött kommer att avstå från det.
– Jag kan också tänka mig, vilket jag tycker är absurt, att andra tycker att det är ett plus att köttet en gång varit levande på riktigt.
* Vilka etiska problem finns kring odlat kött?
– Inga alls egentligen. De problem som kan finnas gäller just rätten att döda djur när det finns alternativ.
* Kommer man även att kunna odla människokött med denna teknik?
– Ja tekniken är densamma, även om det verkligen inte är något som jag rekommenderar. Men det spelar ingen roll för jag tror inte efterfrågan är så stor.
– Det allvarliga med kannibalism är inte att äta människokött utan den skada som tillfogas offret.