[Ur nummer: 04/2010] Kött är muskler från djur. Odlat kött är animaliska muskelceller som odlats på konstgjord väg med hjälp av en näringslösning. Man tar några celler från ett levande djur och tillför näringslösningen för att köttcellerna ska föröka sig. Näringslösningen innehåller druvsocker, fettsyror och olika tillväxtfaktorer.
Teoretiskt är cellerna kapabla att föröka sig så många gånger att en enda cell kan producera tillräckligt mycket kött för att föda jordens alla människor under ett helt år. Odlat kött, in vitro meat, består alltså av animaliska muskelceller precis som ”riktigt” kött.
In vitro-meat ska inte förväxlas med de vegetariska produkter som ibland marknadsförs som köttliknande, till exempel sojakött och tofu.
In vitro är latin och betyder ”i glas”, det vill säga i provrör eller helt enkelt konstgjort.