[Ur nummer: 04/2010] Gammal dröm.
Redan de gamla vikingarna hade sin Särimner. Det var en galt i de fornnordiska gudarnas boning Valhall som slaktades och blev uppäten varje kväll för att morgonen därpå återuppstå hel och levande, redo att bli slaktad på nytt. Gudarnas kock Andrimner tillagar då en ny festmåltid till vilken det serveras mjöd från geten Heidruns juver.

Tidig visionär.
Den brittiske politikern och premiärministern Winston Churchill skrev 1932:
”Om femtio år kommer vi att slippa det absurda bruket att föda upp en hel kyckling för att äta bröstet eller vingen genom att odla dessa delar separat i en passande näringslösning.”

Modern ”gudfader”.
Efter att ha suttit i ett japanskt fångläger under andra världskriget återvände läkaren Willem van Eelen 1950 till Amsterdam för att studera. Han fick se koceller växa i en näringslösning. ”Jag insåg att det var mat. Något mycket viktigt för hela världen.” Han har nu patent på en metod för att odla kött och de holländska forskarna är världsledande.

Problem återstår.
Priset för odlat kött skulle – med dagens teknik – antagligen bli oerhört högt. ”Jag uppskattar att en biff på 250 gram skulle kosta en miljon dollar med dagens teknik” säger Robert Dennis, professor i medicinsk teknik vid University of North Carolina i USA till tidningen Forskning och Framsteg.

Ingen luring!
Även om den här numret av Mål & Medel dimper ner i brevlådan vid tiden för första april så tro inte att det här reportaget är något aprilskämt! Vad tycker du om in vitro meat? Skriv en insändare på www.malmedel.nu.