[Ur nummer: 04/2010] Odling av den genmanipulerade potatisen Amflora har fått grönt ljus av EUs hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli. De gröna i EU-parlamentet ville diskutera frågan i parlamentet men blev nedröstade. Den 9 mars protesterade de genom att under sessionen i parlamentet i Strasbourg hålla upp plakat med texten ”För ett GMO-fritt Europa”.
– Det är upprörande att Dalli godkänner den här potatisen som förändras med hjälp av antibiotikaresistens, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Han är missnöjd med beslutsprocessen och att inte de långsiktiga konsekvenserna utretts. Han är också upprörd över att potatisen inte bara ska användas för att tillverka papper utan även ska kunna användas till djurfoder.
-Vi kommer att följa frågan och använda oss av de rättsliga medel som står till buds, säger han.
Amflora-potatisen har varit omstridd. I cirka tio år har den diskuterats inom EU. Varken ministerråd eller experter har kunnat enas om ett beslut. Ursprungligen togs potatisen fram av Weibulls i Svalöv. Idag är det dock den tyska kemijätten BASF som står bakom ansökan om kommersiell odling.