Här har alla jobbat praktiskt
med livsmedel innan de började plugga

– Pluggandet på Livsmedelsteknisk högskola har funkat bra, det gäller att ha studiedisciplin, ofta blir det på eftermiddagar och kvällar man sitter och läser, säger Jonny Green som är tjänstledig från Ekvalls chark i Malmö för att studera.

[Ur nummer: 04/2010] Han läser första året på Campus Helsingborg, som är en del av Lunds universitet. Det är en högskoleutbildning som ställer krav på arbetslivserfarenhet från matproduktion. I en nyrenoverad byggnad i hamnen finns storkök, labb och skolsalar.
Sedan 1986 har han jobbat i korvtillverkningen och charkuteri. Nu vill han göra något nytt, det är också av fysiska skäl, industriarbetet har slitit på kroppen. Han skulle kunna tänka sig bli samordnare i paketeringen, alltså arbetande förman, då är han fortfarande medlem i Livs.
– För mig gäller det att komma överens med min tonåring om vem som ska ha datorn för läxläsning. Allt görs ju via mail numera. Att komma tillbaka till samma position som jag hade innan på Ekvalls vill jag inte.
Petra Wickman har tidigare jobbat på Univar, världens största distributör av kemikalier till läkemedels- och livsmedelsindustrin. Försäljningskontoret ligger i Malmö, där jobbade hon med kundservice, hon är tjänsteman, tillhör Unionen.

Jobbar extra på helgerna
Hon har man och en son på två år, men tycker att det går bra att kombinera. Det är klart att det märks ekonomiskt, men man får rätta mun efter matsäck. Hon jobbar också extra på lediga dagar på sitt gamla företag. Hennes man är sjöman och gör mycket när han är hemma, annars får mormor rycka in.
Hon berättar om provtagningen på en charkfabrik som de gjorde tidigt på morgonen. De tog prover i tillverkningen av en varmrökt korvsort, använde tryckplattor, svabbar och nedfallsplattor. Nu ska de göra labbtester för att se vilka bakterier som förekom.
– Jag kan tycka att kemin är ganska svår, men det är intressant att förstå hur våra livsmedel är uppbyggda, säger hon.
En annan student, Jonatan Govik, är tjänstledig från Abba i Kungshamn för att gå den tvååriga utbildningen. Han har jobbat tre år i produktionen, blandat kaviar som processkötare, först på Domstein Enghav och sedan på Abba. På Domstein blandade han kaviar åt ICA.
Han började som extrajobbare på Domstein och gick sedan över till Abba. Där blandande han Kalles kaviar, ett jobb som görs i ett kontrollrum vid dataskärmar. Det mesta sker via tangenttryck på datorn.

Okej lön med mycket övertid
– I blandningen är vi lite av spindeln i nätet. Det är långa arbetsdagar. Man är först på plats, börjar kl 4.15, och så är man där hela dagen när linjepersonalen jobbar, de börjar vid 7.00. Det blev ofta övertid. Jag jobbade till klockan 16 och tyckte att det blev för mycket, jag blev mentalt slut. Lönen blev ju okej med så mycket övertid, men jag tyckte inte att det fungerade i längden. Jag ville också ha mer stimulerande arbetsuppgifter. Jag vill kunna påverka min situation mer.
* Ska du komma tillbaka?
– Jag får se. Jag skulle vilja jobba med produktutveckling, bli produktionsledare, kvalitetsansvarig, säger Jonatan Govik.
* Då kommer du att lämna Livs?
– Ja, då blir jag tjänsteman, det blir Unionen.
Med sina 26 år är förmodligen Jonatan yngst bland studenterna. Medelåldern är 32 år. Han har flyttat till Helsingborg, går andra året, till sommaren blir han klar.
Jonas Leo är bagare och konditor, som tröttnat på jobbet och sagt upp sig för att börja plugga. Han har jobbat på många ställen, alla små familjeföretag, senast på Pedersén i Simrishamn.

”Dags för något nytt nu”
– Jag vill ha högre lön och bättre arbetstider. Nu börjar jag klockan 2-4 på morgonen. Jag har jobbat i sju år och tycker att det är dags med något nytt. Jag tycker att det är kul med kemin, gå på djupet och förstå hur livsmedlen är uppbyggda, man lär sig bland annat om fettsyror och hur man analyserar fett. Jag skulle kunna tänka mig att bli livsmedelsinspektör eller något som har med kvalitetskontroll att göra.
Victor Mejstad kommer från Skånemejerier i Malmö, han började där direkt efter gymnasiet och har jobbat i returgodsmottagningen, tagit emot mjölkvagnar och backar.
– Man måste tycka att det är roligt att studera. Jag kan tänka mig att bli livsmedelsinspektör eller något på Anticimex. Det viktiga för mig är inte bara lönen utan också att känna att man gör något vettigt.
Markus Östling har varit kock på alla möjliga ställen, allt från snabbmat till lyxkrog, senast har han jobbat inom kommunen.
– Jag har velat plugga i ett par år och så snubblade jag över den här. Jag går gärna tillbaka till kommunen och jobbar där, men i någon ledande befattning, inte som timanställd vikarie.