– Vi har gjort vad vi har kunnat för att få företaget att ändra sig men det har inte gått. Det svar vi fått är att vi får se till att ändra lagen, berättar Christer Thörn, Livs klubbordförande på Dafgårds.

[Ur nummer: 05/2010] Han är minst lika upprörd som kvinnorna över företagets agerande. Men förhandlingsvägen går det inte att komma längre. Företaget har lagen på sin sida. Som anställd har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren det vill säga i juni, juli eller augusti.
– Arbetsgivaren har rätt att bestämma hur semestern ska förläggas. Det som lagen säger är att detta ska meddelas två månader innan semestern infaller, en månad räcker om det finns särskilda skäl, säger Christer Thörn.
Han är inte nöjd med företagets förklaring att det inte skulle finnas tillräckligt med jobb i juni.
– Vi hävdar att det borde gå att lösa.
Även han misstänker att den egentliga orsaken är att företaget försöker spara in på sommarjobbare. Att det är ett av skälen till att företaget vill tvinga dem i h-hallen att ta ledigt i juni istället för juli.
– Att på det här sättet spara in sommarjobbare tycker jag är synd. Ungdomar behöver jobb, säger han och fortsätter:
– Från klubben har vi gjort vad vi har kunnat, vi har vädjat till företagets empati, men det har vi inte haft något för. Vi kan inte göra mer. Rent krasst har företaget denna rätt att lägga ut semestern hur de vill.
Han berättar också att klubben begärt en utvärdering av konsekvenserna från förra året för att få fram hur den tidiga semestern påverkat de anställda.
– Vi befarar att tidig semester leder till ökad sjukfrånvaro. Men tyvärr har vi inte fått veta om så är fallet, någon utvärdering har hittills inte gjorts.
Klubben har försökt komma åt problemet avtalsvägen.
– Vi har skickat med till avtalsdelegationen att semesterperioden inte ska börja så tidigt men har tyvärr inte fått gehör för det.