[Ur nummer: 06/2010] I Sverige förvandlas cirka 550000 ton spannmål till cirka 450000 ton mjöl per år. Lantmännen svarar via Lantmännen Cerealia, där Nord Mills ingår, för cirka hälften av det mjöl som säljs i Sverige. Cirka 25 procent går till butik, resten till bagerier och livsmedelsindustri. En del av Lantmännens mjöl som mals i Sverige går också på export till framför allt Danmark.
För 25 år sedan hade Lantmännen åtta kvarnar i Sverige, när den i Mjölby läggs ner finns bara två kvarnar kvar, en i Uppsala och en i Malmö. Tillsammans kommer de att förvandla cirka 370000 ton spannmål till mjöl per år. Allt spannmål som odlas i Sverige blir dock inte mjöl. Mycket går till andra saker som djurfoder, malt till bryggerierna samt råvara till sprit. Sedan ett par åt tillbaka förvandlas också en hel del spannmål till etanol.
Lantmännen driver en etanolfabrik i Norrköping genom Lantmännen Agroetanol. Sedan 2008 har denna fabrik ökat sin produktion från 150000 ton spannmål år 2008 till 530000 ton år 2010.
Östergötland, som varit ett överskottsområde för spannmål, har nu förvandlats till ett område med brist på spannmål vilket bland annat hänger ihop med Lantmännens ökande etanolproduktion i Norrköping. Denna satsning kommer att föra med sig att fler östgötabönder ställer om till spannmål för etanolproduktion istället för till mjöl när kvarnen i Mjölby läggs ner.
Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk. Koncernen ägs av 37 000 svenska lantbrukare, har mer än 10 500 anställda, är verksamt i 18 länder och omsätter 35,1 miljarder kronor.