– Vad ska man göra när man inte längre får porrsurfa på nätterna? undrar Lusen och ser bedrövad och stressad ut en redaktionsmorgon.

[Ur nummer: 06/2010] Vi ser på honom med begränsat deltagande. Det är ju inte helt okej att lägga över ett sådant problem på omgivningen. Att livet kan vara snärjigt för en liten Lus kan vi förstå, men det finns gränser. Vi mumlar tyst för oss själva ”Lusse, lusse, liten”, samtidigt som vi fixerar honom med den strängaste blicken.
– Det var en lång och kall vinter, säger vi för att säga något och minns plötsligt att han inte deltog i förra årets Lussetåg. Men vi kommer inte ihåg varför.
Lusen harklar sig.
– Jag klarade mig genom den mörka sömnlösheten genom att följa isbrytarna i Bottenviken. Det är bättre än att porrsurfa. Det finns en sida med GPS-angivelser på internet. Den kyler effektivt sinnet. Små lampor blinkar för varje position. Det finns en stor kraftig lampa för en rysk isbrytare som heter ”50 Let Pbedy”. Det betyder 50 år sedan segern. Det är världens största isbrytare, den sjösattses 1993 i Sankt Petersburg, men den blev så stor att den har varit tvungen att söka sig till norra ishavet.

Han verkar lugnare nu, när han får prata av sig. Det är bra. Vad är en isbrytare? Det är ett fartyg som med hjälp av sin skrovkonstruktion och maskinstyrka hjälper andra fartyg att ta sig fram genom istäckta vatten. Det är en vän i nöden, någon som har kraften att bryta dödläget. Det är kanske så vi borde se på facket, en fulltankad isbrytare?
Han fortsätter att prata.
– Men det var bottenviken jag ville hålla mig till, det är vårt hemmavatten. I början var det stimulerande att följa de svenska isbrytarna, men så frågade jag mig varför de alla var döpta efter asagudar. De heter Ymer I, Thule, Oden I, Tor, Njord, Ale, Atle II, Frej, Ymer II, Oden II. Jag gillar inte sådant. Det blev allt för mycket. Jag sökte mig till de danska, Danbjörn, Isbjörn och Torbjörn, och tyckte att de var mycket mer sympatiska. Den tyska Polarstern tyckte jag också om att följa.

– Vad händer nu? frågar vi. Isbrytarna har ju ankrat för sommaren. Hur fördriver du dina nätter? Kan du sova i det vita ljuset?
– Nej, säger han, det kan jag naturligtvis inte. Jag har inte fått en blund. Jag följer brandmännen i södra Europa som bekämpar bränder. De finns också på internet med GPS-koordinater. De bygger brandvägar och vattenbombar.