– Vår uppgift är att träffa ett kollektivavtal för alla som plockar bär i Sverige. De måste behandlas lika. Vi kan inte kräva något speciellt för just bärplockare från Thailand, säger Per Holmström, ombudsman på Kommunal som organiserar lantarbetare.

[Ur nummer: 06/2010] Han träffade de thailändska migrantarbetarnas ordförande när hon var i Sverige och utesluter inte ett framtida samarbete, men vill att det ska ske inom ramen för den globala fackliga federationen, IUL, och där är migrantarbetarnas fackförening ännu inte med.
– Jag lyssnade på hennes åsikter, säger han.
Att förra året var bedrövligt för de thailändska bärplockarna är ett faktum och han hoppas att det nya avtalet ska göra villkoren bättre.
Frågan är komplicerad. Kommunal har nu två avtal, ett med bärindustrin i Sverige med lägsta lön på 16 300 kronor, och ett som är kopplat till bemanningsavtalet. Det senare gäller bemanningsföretag i Thailand och har en lägsta lön på 17 700 kronor i månaden.

Facket får yttra sig
Kommunal kommer att få yttra sig innan migrationsverket ger arbetstillstånd.
– Vi ska titta på lön, försäkring, arbetstider och att det finns en kontaktperson i Sverige. Är det något som inte ser bra ut ska vi slå larm.
Svårigheterna är betydande. För det första saknar Kommunal medlemmar bland bärplockarna. Dessa är utländska medborgare och det är inte sannolikt att de går med i Kommunal under den korta tid de är i Sverige. Det innebär att det är svårt att tvinga fram hängavtal. Än så länge har bara två tecknats, ett med ett svenskt bärföretag och ett med ett thailändskt bemanningsföretag.
Nästa och avgörande svårighet är att det i Sverige finns två system för bärplockning. Om man plockar bär i skog och mark och säljer för en summa som inte överstiger 12500 kronor behöver man inte skatta. Det är så svenskar gör. Och det är svårt för skattemyndigheten att kontrollera summorna om plockaren säljer till olika uppköpare.

Köper från turister
– Det finns inget som hindrar bärplockare som kommer till Sverige på turistvisum att göra på samma sätt, säger Per Holmström.
Och det är också det som industrin gått ut och sagt eftersom den anser att lägsta lönen är för hög. Industrin kommer helt enkelt att köpa bären från säljande turister.