[Ur nummer: 07/2010] Den 11 juli klockan 22.30 kommer ett kallt regn att falla över Soccer City Stadium i Johannesburg. Brasilien har åter blivit mästare och världens tevetittare står upp framför sina skärmar och hyllar fotbollstanken.
– Det är så enkelt, säger Lusen. Eftersom Sverige inte är med har jag inga emotionella störningar. Jag är befriad från all banal nationalism och kan se matcherna för vad det är, nämligen en övning i internationalism.

När Lusen talar om internationalism får han inte tårar i ögonen, han stämma får inte ett ökat djup. Han låter exakt lika gnällig och på kant med oss andra som han brukar. Det blir inte något fint festtal med hjärta och smärta. Det blir bara ett enkelt, simpelt referat:

90+. Ramires in i stället för Robinho.
90. Tre minuters övertid. Motståndaren trycker på och lyfter in bollen och som når den internationella målgöraren, men Cesar, Brasiliens målvakt, gör en tv-räddning och boxar undan.
89. Skottet utifrån tippas över ribban av Julio Cesar.
87. Jättetumult på planen nu. Kaka rasande. Han armbågar motståndaren. Det är ett faktum. Kaka får sitt andra gula kort och åker ut. Men det går inte att bortse från att motståndaren förstärkte situationen rejält och ramlade ihop i en hög. Kaka blev mer eller mindre påsprungen utan chans att komma undan.
86. Ännu en varning. Motståndaren varnas för en kapning av Luis Fabiano. Domaren håller på att förlora greppet om matchen.
85. Kaka varnas efter gruff och handgemäng vid avbytarbåsen. Kaka blir sur efter ytterligare en hård tackling från motståndaren.
79. Mål! Motståndaren gör 3-1. Motståndaren springer med bollen från eget straffområde och tar sig an fyra försvarare. Trycks ut mot högerkanten i höjd med Brasiliens straffområde. Passar bakåt till medspelaren som lyfter in i straffområdet. Där har den internationella målgöraren smugit in bakom backlinjen och nickar in bollen i mål.
77. Brasilien leker fotboll nu. Rullar runt bollen mellan varandra i den offensiva triangeln Kaka, Dani Alves, Robinho. Motståndaren får inte låna bollen.
Lusen ler och säger att det är så enkelt:

– När det egna laget inte är med finns inget att förhärliga. Inga elaka eller hotfulla egenskaper att projicera på det andra laget. Det är bara att gå runt planen och se matchen från motståndarens mål.