Tre snusarbetare som vill att Europa ska lära sig ta en prilla

– Sverige har tre riktigt bra exportprodukter: Välfärdsmodellen, kollektivavtalet och snuset, säger Fredrik Ståhle, tobaksarbetare på Swedish Match i Göteborg. Hans kamrater i klubbstyrelsen på snusfabriken, Dennis Milinovic och Daniel Andersén, skrattar och håller med.

[Ur nummer: 07/2010] Att som besökare komma till Swedish Match snusfabrik i Göteborg känns mer som att anlända till ett flott koncernhögkvarter än att stiga in i en industrilokal – även om snusjättens huvudkontor i Stockholm förvisso är ännu flottare, grönare och luftigare.
Vi går ut i den lummiga innergården med en porlande damm där de tre klubbstyrelseledamöterna ska bli fotograferade. Det är förbjudet att ta bilder i själva produktionsavdelningen, Swedish Match säger att de inte vill visa upp sina företagshemligheter för konkurrenterna.

Slutade röka med snus
De tre snusarbetarna är överens om att EUs förbud mot snus är idiotiskt.
– Det finns så mycket andra, mer skadliga tobaksprodukter. Framför allt cigarretter. Både jag och Dennis har slutat röka med hjälp av snus. För mig hade det aldrig gått annars, jag har provat både inhalator och plåster, säger Daniel.
– Det är samma för mig. Jag har rökt i 20 år, uppåt två paket om dagen. Jag har inte ens varit nära att kunna sluta, men nu har jag varit rökfri i fyra månader, säger Dennis.
– Snus är ingen hälsoprodukt utan ett beroendeframkallande njutningsmedel men jämfört med alternativen så, fortsätter han.
* Har ni blivit beskyllda för att gå er arbetsgivares ärenden när ni försvarar snuset?
– Ja, flera gånger. På fester och så kan man bli kallad ”lobbyist”. Men jag vet var jag står, jag är en inbiten snusare, säger Daniel.
– Det är ju enbart för detta med rökningen som jag tycker som jag gör, säger Dennis.
– När man jobbar för ett multinationellt kapitalistiskt tobaksbolag så är det på något konstigt sätt värre att prata om. Som om det skulle vara finare att jobba för bilindustrin med alla sina utsläpp och olyckor.
– Jag tycker vi ska vara stolta över våra jobb och arbetskamrater. Vi ska hålla ihop och slåss för våra villkor, säger Fredrik.
– Det är bra att Swedish Match har sålt av cigarretterna, det är ju välkänt att många får lungcancer och kol av cigg.

”Utnyttja marknadskrafterna”
Fredrik tycker det är bra att Swedish Match engagerar sig för snuset:
– För politikens del så står Swedish Match som starka aktörer, det kan vara ett sätt för politiken att utnyttja marknadskrafterna för att få ner antalet dödliga sjukdomar. Marknaden kan bidra för en gångs skull, då ska inte politiken stå i vägen och stötta cigarrettillverkarna.
Däremot tycker han att politikerna ska kontrollera snuset. Stifta lagar och regler om att det inte får vara för mycket skadliga ämnen, till exempel.
Livsklubben på Swedish Match har engagerat sig på olika sätt för att trycka på politikerna.
– På socialdemokraternas kongress stod jag och Daniel i Livs monter och diskuterade snus med ombuden, berättar Dennis.
– Jag blev förvånad att det var så få som var negativa eller skeptiska, det verkar inte finnas någon politisk ovilja i den här frågan, säger Daniel.
* Vad skulle det betyda för jobben om förbudet avskaffades?
– Det är ju många som vill testa snus när man är ute och reser men det är svårt att säga hur många som skulle bli snusare i EU. Om det blir en procent eller tio. Jag tror i alla fall att marknaden i resten av Europa skulle bli lika stor som den i Sverige, säger Daniel.
* Går det att öka produktionen i dagsläget?
– Det går alltid att köpa bättre maskiner som producerar mer, säger Daniel.
– Swedish Match kan öka både här i Göteborg och i Kungälv, det går att bygga nya linjer och införa fler skift, säger Fredrik.
– Men, tillägger Fredrik, snusexport är ingen garanti för våra jobb i framtiden. Vad företaget gör och var de förlägger jobben kan vi aldrig veta.