[Ur nummer: 09/2010] – Det är bra att Livs går ut och tydligt talar om var förbundet står när det gäller främlingsfientlighet. Tyvärr glömmer många att demokrati inte är något som är för evigt, att det gäller att värna om vår demokrati och höja rösten för att försvara den, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo.
Han har själv tagit tydlig ställning när det gäller Sverigedemokraterna, är just nu aktuell med boken Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna som han skrivit tillsammans med Expo-journalisten Mikael Ekman.
Daniel Poohl är inte förvånad över de anonyma och grova mejlen som Hans-Olof Nilsson fått efter brevet till förtroendevalda. Daniel Poohl är förmodligen själv ganska härdad när det gäller den typen av reaktioner.
– Tydliga ställningstaganden som offentliga personer gör mot främlingsfientlighet och rasism får ofta sympatisörer till Sverigedemokraternas politik att reagera på det här sättet, säger han och understryker att det inte handlar om någon grupp som är enhetlig.
Det är inte heller så att Sverigedemokraternas partiledning går ut och uppmanar till denna typ av aktioner, förklarar han. Nej, det handlar mer om en svans av aktiva som håller koll och agerar, läser varandras bloggar och kommenterar.

”Som en bisvärm”
– När de får kännedom om ett sådant här brev så fungerar de som en bisvärm som genast ska dit och sprida sin syn, ofta är tonen både grov och anklagande. Deras världsbild är svartvit. Alla ställningstaganden mot främlingsfientlighet tolkas som ett försök att förgöra Sverige i princip.
Han är medveten om att det kan kännas obehagligt att bli överfallen på nätet på det här sättet men tror inte att det finns någon anledning till oro för den egna säkerheten.
– Ett pris man får betala när man tar ställning i de här frågorna är att man får en digital pöbel efter sig. Det är också svårt att föra en diskussion med personerna bakom inläggen.
Han betonar att Sverigedemokraterna står för en ideologi och för idéer som inte förändrats i grunden. Själv tycker han att partiprogrammet är fullt tillräcklig läsning för att få en tydlig bild av ett parti som behandlar människor olika beroende varifrån de kommer och vad de har för kulturell bakgrund. Att partiet rangordnar människor utifrån detta.
Han upprörs också över Sverigedemokraternas synsätt att samhället behöver en etnisk och homogen grund att vila på, deras tro att det är ett nödvändigt kitt.
– Men det finns ingen etnisk homogen grupp. Det tycker jag man ska skjuta in sig på i debatten.

Kan skapa nytt klimat
Han har svårt att uttala sig om hur stor risken är att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen.
– Men kommer partiet in kan andra partier tar det som intäkt för att se invandrare som ett problem. Politiker kan se det som ett bevis för att man missat något. På så sätt kan ett litet parti få inflytande över debatten. Det kan öka acceptansen för uppfattningen att invandrare och mångkultur är något dåligt. Att det skapas ett klimat där det blir accepterat att säga sådana saker.
När det gäller fackföreningsrörelsen tycker han att det hänt mycket på senare år.
– Fackföreningsrörelsen har förstått att det är viktigt med kunskap och att vara tydlig gentemot Sverigedemokraterna. Man har också förstått att partiets värderingar utgör ett hot mot den fackliga idén och är en del av ett större problem som inte försvinner även om partiet skulle gå i graven.