[Ur nummer: 09/2010] Filmtitel: Micmacs (2010)
Regi: Jean Pierre Jeunet
Skådespelare: Dany Bone, Dominique Pinon, André Dussollier, Rachel Berger med flera.

Regissören bakom bland annat Amelie från Montmartre är tillbaka med en komedi med och för fixare och trixare av alla de slag. Basil är en hårt drabbad man som redan som barn förlorade sin pappa när fadern trampade på en landmina i Algeriet. Som vuxen blir han utsatt för ett pistolskott i huvudet av misstag. Kulan fastnar så illa att läkarna inte kan ta ut den, vilket leder till att han när som helst kan falla ihop och dö. Till råga på allt förlorar han både sin bostad och sitt arbete under sjukhusvistelsen. Basil får nya vänner bland stadens utblottade och hemlösa. Tillsammans med dessa udda existenser planerar han en hämnd mot vapenindustrin som han håller ansvarig för sina missöden.
Det här är en spännande komedi till skillnad från Amelie som var spännande romantik. Men en hel del av den underfundiga stämningen och andra konstnärliga grepp känns igen. Rekommenderas.