”Man ska inte behöva säga upp sig och bli arbetslös bara för att man inte har kunnat få ett heltidsjobb”

– Jag ville vara med och påverka och tog kontakt med klubbordföranden på Scan som skrev in mig i Socialdemokraterna. Min önskan var att bli nämndeman i tingsrätten. Det har jag alltid velat, säger Therese Sturesson Suran.

[Ur nummer: 09/2010] Redan som 10-åring blev hon intresserad av domstolarnas arbete. Med skolklassen hade hon gjort studiebesök i tingsrätten och fått sitta uppe på podiet och ”leka rättegång”. Det var spännande.
För att bli nämndeman behöver man inte kunna juridik. Nämndemännen utses av de politiska partierna och deras uppgift är att avgöra om personer talar sanning och om lagen följs.
Intresset för politik har tagit henne dit hon ville. Hon berättar att de vanligaste målen är fortkörning. Det kan komma upp till 32 stycken på en dag. Många försöker neka fast det finns tydliga bevis.
* Vilka är de svåraste målen?
– Det är vårdnadstvisterna. Det är sorgligt för alla inblandade.
* Förekommer det hot mot domstolen?
– Ja, tyvärr så händer det. Min inställning är att man måste våga stå emot sådant. Om inte jag gör det måste någon annan göra det.
Therese är också med och leder ”Unga sossar”, det är ett nätverk där man träffas på ett fik och talar politik.
– Det är roligt. Alla möjliga ungdomar kommer. Det har varit så populärt att vi höjt åldersgränsen uppåt till 35 år. Vanliga frågor handlar om a-kassa och jobb. Vi måste ha ett fungerande skyddsnät. A-kassan måste höjas och det måste bli möjligt att stämpla upp igen. Man ska inte behöva säga upp sig och bli arbetslös bara för att man inte har kunnat få ett heltidsjobb. Man ska heller inte behöva lämna familj och släkt för att söka arbete i hela landet.
Therese var själv arbetslös en kort period när Scan sa upp personal. Det var en mycket obehaglig erfarenhet. Just nu är hon mammaledig med sitt första barn.