”Det behövs fler stolta budbärare”

– Jag hade en bra diskussion med en kille som var sverigedemokrat på mitt jobb. Det var mycket folk omkring oss som hörde på, säger Berit Starkenberg, fackligt-politiskt ansvarig på Marabou i Upplands Väsby.

[Ur nummer: 10/2010] Att hon kunde ta den diskussionen på ett bra sätt var betydelsefullt och hon tror att det berodde på att hon hade gått en valutbildning med bland annat föreläsare från den antirasistiska tidningen Expo .
Hon tycker att det behövs fler stolta budbärare av socialdemokratiska värderingar, hon känner sig själv som en sådan.
– Jag har själv svårt att förstå hur man kan jobba på Marabou, ägt av ett transnationellt företag, där det jobbar 42 olika nationaliteter och samtidigt gilla Sverigedemokraterna.
Livs valblad med information från LO som skickades ut fungerade bra. Hon satte upp dem på anslagstavlan och delade ut hundra ex varje dag. Det satte fokus på fackets frågor i valet.
I Sigtuna utanför Stockholm, där Berit Starkenberg sitter i Barn- och ungdomsnämnden, gick S fram med två mandat och kommer att fortsätta att regera ihop med MP och C. Hon kommer själv att bli suppleant i kommunfullmäktige.

Skåneval förskräcker
Annika Persson är fackligt-politiskt ansvarig på Atria i Malmö, sitter i stadsdelsfullmäktige i Oxie. I Malmö gick det också bra men hon tycker ändå att valresultatet i Skåne förskräcker. Sverigedemokraterna har gått fram till 10 procent.
– Om vi ska vända den här trenden måste våra förtroendevalda bli tydliga med var de själva står. Det har ibland varit si och så med det. Jag tror kanske inte att förtroendevalda röstat på SD men en hel del har talat positivt om Moderaternas skattesänkningar.
Hon tycker att det varit bra diskussioner på den egna arbetsplatsen, men att hon ändå känt en del obehagliga vibbar.

Hoppas på majoritet
Ulrika Karlsson på Dafgårds i Källby är glad för att hon med största sannolikhet tagit en plats i Götene. Med personrösterna har hon hamnat tvåa på listan. Alla röster var inte färdigräknade vid Mål & Medels pressläggning, men det verkar som om de rödgröna för första gången lyckas bli störst i kommunen och kan bilda en majoritet med stöd av ett parti som heter Götenes framtid.
* Varför gick det så dåligt för S i riksdagsvalet?
– Jag tror att folk fortfarande har det så bra. De har inte själva hamnat bland de som råkat illa ut på grund av alliansregeringen. Vi som jobbar fackligt har sett vad som hänt med arbetskamrater som blivit sjukskrivna och arbetslösa.