…Wellington Ikuobase (s) på Leaf i Gävle som kandiderade till riksdagen med hjälp av personvalskampanj, hur gick det för dig?

[Ur nummer: 10/2010] – Som det ser ut nu innan alla förtidsröster är räknade så klättrade jag från 21:a plats till 6:e plats. Samtidigt förlorade Socialdemokraterna ett mandat och gick från fem till fyra i Gävleborg så jag har ingen chans att komma in i riksdagen. Däremot kommer jag in i landstinget, dit jag också kandiderat, vilket känns väldigt bra eftersom där hanteras många av välfärdsfrågorna.
* Så du är inte besviken?
– Nej, inte alls. Vi har markerat att det behövs folk från LO-förbunden i politiken och det har vi fått stöd för. De frågor som jag drivit i valet är de frågor som vi fackliga driver varje dag i vårt arbete.
* Vad beror det på att det gått så dåligt för Socialdemokraterna i riksdagsvalet?
– Jag tror vi måste bli ännu tydligare var vi står som parti. Jag tror också att det måste till en förnyelse. Jag vill också se fler socialdemokratiska politiker med invandrarbakgrund.
* Hur gick det för Socialdemokraterna i din hemkommun Gävle?
– Vi tappade fem mandat men de rödgröna har fortfarande majoritet i kommunen med ett mandats övervikt.
* Hur gick det för Sverigedemokraterna i din kommun?
– De ökade från tre till fyra mandat i Gävle. Där jag bor, i Andersberg, röstade hela 14 procent på Sverigedemokraterna. Det här är lite av en glömd stadsdel där det bor många invandrare men också många arbetslösa ungdomar som jag tror har gett Sverigedemokraterna sitt stöd. Jag har nu kallat till möte för att med de boende i Andersberg diskutera vad vi ska göra åt det här.
* I Aftonbladet stod det att läsa häromdagen att ni på Leaf i Gävle i klubbstyrelsen har en Sverigedemokrat som kandiderat till såväl kommunfullmäktige och landsting. Hur ser du på det?
– Jag visste inte om att hon var medlem i Sverigedemokraterna när medlemsmötet valde in henne som suppleant i klubbstyrelsen. Jag fick en chock när jag fick veta att hon inte bara var medlem utan även kandiderade för Sverigedemokraterna i valet. Det här måste vi så klart ta tag i.