Terrortexter. Så kallar fotografen Elisabeth Ohlson Wallin de heliga skrifternas hets mot homosexuella och kvinnor. I en ny utställning belyser hon hat i religionens namn.

[Ur nummer: 10/2010] Det är egentligen inte en särskilt bra dag för Elisabeth Ohlson Wallin att bli intervjuad. Någon har just kastat ruttna ägg in i hennes studio, och kanske förstört ett av originalen från den kontroversiella och firade utställningen Ecce Homo. Samtidigt är hon på sätt och vis van vid olika typer av attacker.
– Jag har lärt mig att hatet är starkare än man kan ana. Det kanske är tur att jag var så naiv innan Ecce Homo… Men jag har också lärt mig att religionen inte bara är ond.

Texter ur tre religioner
Då, för tolv år sedan, porträtterade hon bibliska situationer med homosexuella och transsexuella modeller. Nu återkommer Elisabeth Ohlson Wallin till ett liknande tema, i fotoutställningen Jerusalem. Där utgår fotografierna från textutdrag ur islam, judendomen och kristendomens heliga skrifter. Just idén att belysa alla tre religioner fick hon redan för tio år sedan.
– Det är i Jerusalem de tre religionerna möts. Det är symboliskt fint, tycker jag.
Fina kan man däremot inte kalla texterna i fotografierna, som bland annat handlar om att en man som kysser en man borde dömas till döden.
– Jag ville lyfta ut de här terrortexterna som finns mot homosexuella och kvinnor i de religiösa skrifterna, och beskriva dem. Vi måste någon gång visa hur vi vill förhålla oss till dem i ett demokratiskt samhälle, säger Elisabeth Ohlson Wallin.
I fotografiet Dödskyssen ser man också hur hon arbetar med kontraster. Två män är ömt omslingrade, men i bakgrunden lyser den hatiska texten.
– Jag vill att man ska känna hur absurt det är att dömas till döden för ömhet, säger hon.

”Islamofobin har vuxit”
Elisabeth Ohlson Wallin följde diskussionerna om yttrandefrihet när Muhammed-bilderna publicerades. När hon avbildade kristendomens profet märkte hon vilken enorm avsky också det väckte. Hon är trött på att bara islam får skulden, och menar att alla konservativa troende sprider hat.
– Jag har sett hur islamofobin har vuxit enormt, det är verkligen otäckt.
Hon hoppas nu att få folk att tänka till, att diskutera och reagera.
Provocera för sakens skull är däremot inget hon är intresserad av.
– Men bara att jag är en lesbisk kvinna provocerar folk. En del har svårt för att jag tar upp de här ämnena. Fast man ska komma ihåg att många också blir väldigt glada.