Livs får välkommen draghjälp att teckna avtal

– Vi vill inte ha mat i våra butiker som är gjord hos leverantörer med dåliga arbetsvillkor. Därför kräver vi att alla ska ha kollektivavtal, säger Kenneth Karlsson, kategorichef för den lokala maten på Coop inköp och kategori AB.

[Ur nummer: 11/2010] Coop har under cirka tre år genomfört en stor satsning på lokal och närproducerad mat. Tio regionansvariga ägnar sig åt att nosa upp och teckna leverantörsavtal med lokala producenter från Luleå i norr till Malmö i söder.
Satsningen kallas Mat från regionen. På de varor som säljs under det nya varumärket ställs mycket höga krav på trovärdighet och tillförlitlighet. Ett av kraven är kollektivavtal eller hängavtal.

Värdefull hemsida
– Vi börjar med att titta på Livs hemsida för att se om företaget står med på listan med företag som har avtal. För oss är det mycket värdefullt att den informationen finns och att den uppdateras korrekt. Sedan berättar vi för leverantören om vår syn på kollektivavtal och varför vi kräver att det ska finnas, säger Kenneth Karlsson.
Han menar att det ofta handlar om okunskap. Verksamheten har börjat som ett familjeföretag och sedan växt och arbetskraft har anställts utan att företagaren satt sig in i vad det innebär att vara arbetsgivare.
– Jag talar om varför det finns kollektivavtal och om vår uppfattning att de på ett bra sätt reglerar arbetsvillkor, försäkringar och pension för anställda och att de också bidrar till konkurrens på lika villkor för alla, säger Kenneth Karlsson.

Positiva reaktioner
Reaktionerna hos leverantörerna har i de flesta fall varit mycket positiv. Under två år har Coop tecknat 400 leverantörsavtal. I 15 fall har kollektiv?avtal eller hängavtal saknats och i dessa fall har sådana tecknats efter att Coop krävt det.
– Det har hänt att leverantörer sagt att de av principiella skäl inte vill ha kollektivavtal. Jag har då sagt till dem att jag av principiella skäl inte vill ha dem som leverantör, säger Kenneth Karlsson.
För Livs del är Coops tuffa linje en välbehövlig draghjälp. Livs lokalombudsman Benny Jönsson i Region Syd berättar att han tecknat avtal på flera små företag. För Livs är det också ett gyllene läge att värva nya medlemmar.