[Ur nummer: 11/2010] Sverigedemokraterna vill gärna framställa sig själva som ett gäng goa och glada nationalister. Alltså ett parti som sätter svenska intressen i första rummet, ungefär som en gemenskap framför teven under VM i fotboll. Vi vill att vårt landslag ska göra mål på de andras planhalva. Som svenskar hejar vi på oss själva.
– Nej, så enkelt är det inte, säger Lusen, som har satt sig vid det runda redaktionsbordet med alla sex benen i luften. I varje ben håller han en liten blågul flagga som han har skrivit ”kuken” på.

Vi förstår ingenting. Enligt Lusen är det alltså inte så enkelt. Han tar upp tråden med fotbollen. Att det är Zlatan på topp som ska göra mål i landslaget vet alla och att han är svensk medborgare vet vi också, liksom att han är född i forna Jugoslavien och uppväxt och fostrad som spelare i det invandrartäta Rosengård. Det är här som Sverigedemokraterna får problem. De gillar inte kulturblandning, särskilt inte den globala kultur på elitnivå som Zlatan representerar.
– Det är något annat de menar med att heja på Sverige, säger Lusen. Det har något med att bevara och värna att göra. Det finns svensk kultur, svenska värderingar och svensk identitet som behöver skyddas. Det finns något som är bra, men som håller på att gå förlorat, om det blandas upp med det främmande. Jag tror att det handlar om någon slags särartsfeminism.

– Men det är ju mest arga män från landsbygden som röstat på dem. Vad har det med feminism att göra? invänder vi.
– Nej, säger Lusen och tvekar. Det är nog inte substantivet som är nyckeln utan adjektivet, alltså ”särart”. Sverigedemokraterna är särartsnationalister. Det finns något mystiskt, mjukt och varmt som de kallar det svenska och som de tror håller på att gå förlorat i en värld av internationella fotbollstjärnor som tjänar mer än verkställande direktörer.

Vi är fortfarande tveksamma.
– Har du läst Ny teknik? frågar vi. Det är ingenjörernas tidning och de har undersökt hur många ingenjörer som finns i riksdagen eftere valet i september. Det finns 15 stycken. Det visar sig att ingen av dem är socialdemokrat. Ingen är vänsterpartist. 9 är moderater, 2 miljöpartister. De resterande 4 är Sverigedemokrater. Partiets företrädare är med andra ord otroligt överrepresenterat inom gruppen unga ingenjörer i riksdagen.
– Ja, där ser ni, säger Lusen.