[Ur nummer: 12/2010] Många känner inte till det skydd de har genom fackets kollektivavtalade försäkringar och riskerar att gå miste om ersättning de har rätt till. Därför har LO dragit igång en kampanj där man fokuserar på två försäkringar: Premiebefrielseförsäkringen och Extra sjukförsäkringen.
Arbetar man på en arbetsplats med kollektivavtal betalar arbetsgivaren in premier till avtalspension. Men detta sker inte när man är föräldraledig. Då går fackets försäkring in och betalar premien. Kampanjen går ut på att upplysa om att man måste fylla i och skicka in en blankett till AFA Försäkring för detta.
Är man sjukskriven mer än 14 dagar får man extra ersättning från fackets avtalsförsäkring, AGS. För att ersättningen ska betalas ut behöver även detta anmälas till AFA Försäkring. LO har bemannat en telefonsluss dit man kan ringa och fråga. Kampanjen startade den 15 november och pågår i fyra veckor. Mer information om kampanjen finns på: www.lo.se/barn samt www.lo.se/sjuk